فروردین
خواص شگفت انگیز عرق نعناع که نمی دانید

خواص شگفت انگیز عرق نعناع که نمی دانید


زمان مطالعه : 4 دقیقه

عرقیات کاشان به جهت کیفیت و درجه خلوص بالای خود توانسته در طی سالهای متمادی در بین ایرانی ها و حتی سایر کشورها جایگاه ویژه ایی را به خود اختصاص دهد. عرقیات گیاهی و گلاب از جمله معروف ترین سوغات کاشان است.

در کنار عطر و طعم بی نظیر عرقیات گیاهی هر کدام دارای خواص درمانی خاص خود هستند به عنوان مثال، از گذشته تا به امروز هر وقت ما احساس دلدرد و دلپیچه داشتیم مادر بزرگ ها می گفتند یک لیوان عرق نعناع بخور دلدردت از بین می رود. نعناع به عنوان یک پزشک همه کاره  و همه فن حریف در خانه های ایرانیان قدرت نمایی می کند، از نعناع به صورت خشک، عرق و گاهی اوقات به عنوان نوشیدنی و شربت استفاده می شود، عرق نعنا از جمله عرقیات گیاهی برای کاهش قند خون و درمان مشکلات دستگاه گوارش استفاده میشود.  در این گفتار به معرفی گیاه نعنا و خواص نعنا و عرق آن می پردازیم.

نعناع چیست ؟

 نعناع گیاه علفی چند ساله از تیره نعناعیان و راسته نعناسانان دولپه ای پیوسته گلبرگ و جزء سبزهای خوراکی محسوب می شود.نعناع تمام خواص و اسانس پونه را دارد، اما برگ هایش دارای کرک کمتر و بریدگی های کنار برگ آن بیشتر از پونه و اسانس ملایم تری دارد. ریشه نعناع هوایی و ساقه های مستقیم و چهار گوش و زیر زمینی دارد و در طبیعت به هزار پا معروف و از تمام قسمت های ریشه، ساقه و برگ آن به عنوان خوراکی و دارویی استفاده می شود.برگ های نعناع به طول 3 تا 5 سانتی متر نیزه ای یا دوکی شکل و در سراسر جهان کشت می شود. نعناع حاصل ماندگاری بوته چند ساله ریحان  و در ایران در نواحی شمال و اطراف تهران به صورت وحشی و پرورشی می روید.در جهان حدود 42 گونه، 15 هیبرید و صدها زیر گونه از نعناع وجود دارد. طبقه بندی نعناع بسیار پیچید و در مورد آن اتفاق نظری وجود ندارد و بیشتر گونه ها چند ساله هستند و به صورت گسترده در محصولات صنعتی برای تولید اسانس  و به صورت سنتی به عنوان دمنوش، ادویه گیاهی و... استفاده می شود. نعناع در جهان دارای گونه هایی مانند؛ پونه، منتا رکوینی، پونه آسیایی، نعناع آبی، نعناع زینتی، نعناع مرداب، نعناع استرالیایی، نعناع کوهی، نعناع سروینا، نعناع برگاموت، نعناع کریسپاتا،نعناع سیبی،نعناع داهوریکا، نعناع کونینگامی،نعناع باریک و نعناع فلفلی و در ایران دارای گونه های هندی، گربه ای، قمی و کوهی می باشد.

برای خرید عرق نعنا اصل  و با کیفیت هم اکنون می توانید از لینک روبرو استفاده نمائید.           خرید عرق نعنا

ترکیبات موجود در نعناع :

طبق تحقیقات انجام شده نعناع دارای نیتروژن خالص، فسفر، پتاسیم و انواع ویتامین ها می باشد که در آشپزی،چای، انواع نوشیدنی ها، بستنی، آب نبات،ژله و شربت مورد استفاده قرار می گیرد. در طب سنتی برای درمان دردهای قفسه سینه و معده، درمان سندرم روده تحریک پذیر و از جوهر نعناع برای رفع سردردهای میگرنی، درمان حالت تهوع بعد از عمل جراحی و در محصولات آرایشی و بهداشتی کاربرد دارد.

انواع نعناع :
به دلیل کاربرد زیاد سبزی نعناع این سبزی در بیشتر مناطق جهان با شکل های مختلفی کشت می شود، این سبزی معطر و عالی در ایران دارای تنوع عالی می باشد. در ادامه به معرفی انواع نعناع در جهان می پردازیم، با ما همراه باشید.
نعناع بیابانی :
 یکی از کمیاب ترین و نادرترین گونه ها نعناع بیابانی می باشد که از گذشته تا به حال از آن برای روغن گیری استفاده می شود.طبع این گونه بسیار تند و گیاه جوانه نمی زند و تا به حال مصرف خوراکی نداشته و بیشتر برای خاصیت دارویی و روغن گیری آن به صورت ساده و چند رنگ کشت می شود.نعناع بیابانی دارای مقادیر زیادی منتول می باشد که ایجاد حس خنکی در دهان می کند.
 نعناع پرتقالی :
 یکی از گونه های نعناع که دارای رشد سریع و تهاجمی دارد، نعناع پرتقالی می باشد.این گونه به سرعت تمام سطح گلدان را پر می کند، نعناع پرتقالی عاشق فصل گرماست و بهترین فصل برای کشت آن خردادماه است.
نعناع شکلاتی :
از دیگر گونه های نعناع، نوع شکلاتی آن می باشد که به دلیل شباهت رنگ آن به شکلات معروف به نعناع شکلاتی است.از این گونه به صورت تنها در سبزی خوردن و به صورت خشک شده در ترکیب مواد غذایی، چای طعم عالی و بی نظیری ایجاد می کند.
نعناع آناناسی :
گونه دیگری از نعناع که طعم و ظاهری خاص و منحصر به فرد دارد، نعناع آناناسی می باشد.طعم عالی و بی نظیر نعناع آناناسی موجب شده تا در انواع چای و نوشیدنی ها و غذاها استفاده شود.این نمونه به نور خورشید بسیار حساس است.
نعناع قر:
نعناع مز یا قر گونه از دیگر گونه های نعناع که در کناررودخانه و جریان ملایم آب به صورت خودرو  در عمق کم (کنار رودخانه های مازندران، استخرهای مصنوعی آبی) می روید، رنگ این گونه قرمز و به این نام شناخته می شود.
نعناع فلفلی:
نعناع فلفلی گونه ای از نعناع که دارای طعم خنک و تند، میزان اسانس در این گونه بسیار بالا و بیشتر در مواد آرایشی؛ غذایی، انواع نوشابه ها و محلول دهان شویه کاربرد زیادی دارد.بعد از نعناع فلفلی نعناع موزی، نعناع سیبی و نعناع وحشی در ترکیبات مواد آرایشی و بهداشتی کاربرد زیادی دارند.
تفاوت نعناع فلفلی و نعناع معمولی :
نعناع فلفلی و معمولی هر دو از یک تیره و خانواده هستند و از نظر ظاهری و عطر و نحوه کشت شبیه به هم هستند.تنها تفاوت آنها در میزان منتول می باشد، در نعناع معمولی میزان منتول بسیار کم و دارای طعمی شیرین و برعکس نعناع فلفلی دارای طعمی تند می باشد و در غذاهایی که دارای طعم تندی هستند مانند آب نبات نعنایی، نوشیدنی موهیتو و چای استفاده می شود.نعناع فلفلی با استفاده از نشاء و ریزوم در ابتدای پاییز و فروردین کشت و در زمستان به خواب می رود.

آشنایای با خواص نعناع:

دشمن دل درد ؛
از مهمترین خواص نعناع که همه به آن اتفاق نظر داریم،خاصیت ضد میکروبی و رفع دل درد می باشد.خاصیت تسکین دهندگی نعناع برای دردهای دیگر بدن مانند درد دندان، ضد نفخ و بادشکن می باشد. نعناع به علت خاصیت ضد اسپاسم موجب افزایش جریان مایعات گوارشی شده و سوزش سر دل را درمان و عطر آن موجب هضم سریع تر مواد غذایی می شود.نعناع سوء هاضمه و رودل و حالت تهوع صبحگاهی را برطرف می کند.
آرامبخش؛
قدرت آرامبخشی نعناع به حدی بالا می باشد که از عصاره آن در درمان انواع بیماری های عصبی، بی خوابی به عنوان مسکن طبیعی استفاده می شود.نعناع دارای خاصیت ضد اسپاسم  دارد و با شل کردن عضلات موجب تسکین دردهای عضلانی می شود.
ضد حساسیت و ضد سرفه؛درمان سرفه های مزمن و حساسیت یکی دیگر از خواص این سبزی بی نظیر می باشد.استفاده از نعناع تازه و خشک برای درمان سرفه های مزمن و حساسیت کاربرد زیادی دارد.
ادرار آور و تعریق ؛
از دیگر خواص نعناع می توان به خاصیت ادرار آوری در زنان و مردان و همچنی خاصیت قاعده آور آن اشاره کرد. سبزی نعناع موجب تعریق بیشتر و کاهش تب در بدن می شود.

تب بر؛
از بی نظیر ترین خواص نعناع درمان سرماخوردگی، خنک کردن بدن و کاهش تب می باشد.نعناع موجب کاهش دمای داخلی بدن شده و تب را کاهش می دهد.
دهان و دندان؛برای مبارزه با باکتری های مضر در دهان و دندان جویدن برگ نعناع بهترین راهکار و سلامت دهان و دندان با برگ نعناع تضمین می شود. از علت های مهمی که در انواع خمیر دندان ها و دهانشویه ها از عصاره نعناع استفاده می شود،خاصیت ضد باکتری و رفع بوی بد دهان در نعناع می باشد.برای جلوگیری از خشکی دهان و تحریک بزاق جویدن نعناع توصیه می شود.

ضد سرطان ؛
آنتی اکسیدان ها و ویتامین ث موجود در برگ نعناع با رادیکال های آزاد مقابله و از بروز بیماری سرطان جلوگیری می کند.
چشم و بینایی ؛برگ های نعناع منبع غنی از بتاکارتن و ویتامین آ می باشد که برای سلامت چشم و بینایی مفید و ضروری می باشد، افرادی که مشکوک به اختلالات بینایی و نزدیک بینی هستند، بهترین منبع طبیعی برای مصرف ویتامین آ نعناع و هویج می باشد.
استرس و اضطراب ؛عطر و طعم نعناع برای کاهش استرس و ایجاد آرامش بسیار مفید است.

سیستم ایمنی بدن؛
برگ های نعناع حاوی ویتامین ث می باشد و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از ابتلاء به بیماری ها می شود.
مجاری تنفسی؛در ترکیبات نعناع منتول وجود دارد که در داروهای تجاری برای درمان آنفولانزا و التهاب دستگاه تنفسی و بینی کاربرد دارد. خواص ضد باکتریایی برگ نعناع موجب درمان عفونت های باکتریایی و برونشیت شده،خارش و درد گلو را درمان عطر نعناع موجب کاهش اختلالات آسم و سرفه مزمن و سرماخوردگی می شود.

افسردگی و خستگی؛
عطر نعناع موجب انرژی زایی در بدن و بهبود عملکرد مغز می شود، روزهایی که احساس کسالت، افسردگی و خستگی می کنید حتما از نعناع به صورت موضعی و خوراکی استفاده نمایید.مصرف نعناع تازه و خرد شده برای سردرد معجزه می کند و افراید که دچار سردردهای میگرنی هستند مقداری از برگ له شده شده نعناع را به صورت ضماد روی پیشانی گذاشته یا درکنار بینی و بو بکشند، خاصیت ضد التهابی نعناع موجب کاهش دمای بدن و تسکین دردها می شود.

 حافظه؛
تحقیقات ثابت کرده افرادی که به صورت منظم آدامس نعناع مصرف می کنند نسبت به دیگران دارای حافظه و هوشیاری روانی بیشتری هستند، همچنین مصرف نعناع از آلزایمر جلوگیری می کند.

مشکلات خونی؛
منتول موجود در ترکیبات نعناع موجب کاهش استرس و تنش شده و به صورت غیر مستقیم فشار خون را کنترل می کند. عطر نعناع و بخار آن در منزل موجب بهبود گردش خون خون،اکسیژن رسانی و افزایش متابولیسم و کمک به کنترل دیابت نوع 2 و بدن را در برابر بیماری های قلبی، عروقی،مشکلات قند خون و اختلالات شناختی مصون می کند.ناگفته نماند طبق تحقیقات انجام شده نعناع موجب کاهش قند خون و کلسترول خون می شود.

مصرف نعناع در بارداری و شیردهی :

 هر چند مصرف بعضی از مواد غذایی در دوران بارداری خطراتی را برای مادرو جنین همراه دارد و حتما باید در مصرف مواد غذایی احتیاط لازم را انجام داد، اگر در مورد مصرف نعناع در دوران بارداری تردید دارید با ما همراه باشید.
مصرف نعناع در دوران بارداری مخصوصا در سه ماهه اول برای درمان حالت تهوع بسیار موثر و موجب خنک نگه داشتن بدن می شود، کافیست صبح ها ناشتا چند برگ تازه نعناع را به صورت خام بجویید. در طول بارداری به علت تغییرات هورمونی درجه حرارت بدن با تغییرات زیادی همراه است اما مصرف چند برگ نعناع موجب تنظیم درجه حرارت بدن می شود، استفاده از برگ نعناع موجب درمان مشکلات گوارشی، تازه نگه داشتن دهان و رفع استرس و اضطراب در زنان باردار می شود.اما مصرف بیش از حد نعناع در دوران بارداری موجب سقط جنین می شود.بعد از زایمان ترک خوردگی و شقاق در نوک سینه و تورم از مشکلات رایج زنان می باشد، در این مواقع عصاره نعناع برای درمان درد و ترک نوک سینه زنان بسیار مفید می باشد.در صورتی که در سینه شیر جمع و بسته شده کافیست نعناع تازه را کوبیده و با آردجو ترکیب و به صورت ضماد روی سینه قرار دهید،به راحتی این مشکل حل می شود.
 مصرف نعناع در دوران شیردهی :
در فرهنگ ایرانیان مصرف عرق نعناع برای درمان دل درد و سوء هاضمه،نفخ شکم و... کاربرد زیادی دارد.اما آیا مصرف نعناع در دوران شیردهی مجاز است؟ در ادامه با ما همراه باشید تا مصرف نعناع را دوران شیردهی بررسی کنیم. مصرف نعناع در دوران شیردهی؛ هر چن طبق تحقیقات انجام شده نعناع موجب کاهش شیر مادر شده و توصیه می شود در دوران شیردهی چه به صورت عرق، چای و دمنوش مصرف نشود. مصرف نعناع در دوران شیردهی موجب ریفلاکس، کاهش سطح قند خون، ایجاد آلرژی و حساسیت می شود.
مزایای مصرف نعناع در دوران شیردهی:
بعد از تولد نوزاد در عمل سزارین امکان دارد پزشک برای کاهش درد به زنان توصیه کند که چند قاشق عرق نعناع میل کنند.البته برای مصرف حتما از پزشک سوال کنید تا با مشکل مواجه نشوید. روزانه نصف فنجان چای نعناع رقیق در میزان شیر تاثیری ندارد.در ادامه به فواید نعناع در دوران شیردهی می پردازیم، با ما همراه باشید.
مصرف نعناع در دوران شیردهی به میزان مجاز موجب کاهش درد نوک سینه،کاهش استرس،کاهش وزن، تسکین سینوزیت،کمک به روند از شیر گرفتن نوزاد و درمان مشکلات گوارشی عملکرد خوبی دارد.
توصیه های مهم مصرف نعناع در دوران بارداری و شیردهی:
مصرف دمنوش،چای و عرق نعناع در دوران شیردهی موجب کاهش ترشح شیر شده و در افرادی که به گیاه نعناع حساسیت دارند،موجب واکنش آلرژیک شده و برای افرادی که مبتلا به زخم روده و معده هستند مضر است.

خواص نعناع برای پوست و مو :

برگ نعناع حاوی ویتامین دی و ای و ضروری ترین ویتامین ها برای حفظ سلامت پوست می باشد.نعناع سلول های مرده روی پوست را حذف و اسید سالیسیلیک آن موجب کلاژن سازی و تولید سلول های جدید می شود.خاصیت ضد قارچی و ضد باکتری بودن نعناع بهترین گزینه برای آلرژی های پوستی  می باشد.و برای رفع آکنه و جوش های پوستی ترکیب نعناع تازه و آب گل رز یا گلاب روی پوست بهترین عملکرد را دارد.مصرف برگ تازه نعناع به صورت خوراکی برای افرادی که از مشکلات آفاب سوختگی، سوزش پوست، چین و چروک، پیری زودرس رنج میبرند گزینه عالی می باشد.برگ نعناع از عفونت های پوستی و حتی سرطان پوست جلوگیری می کند.توصیه می کنم قبل از هرگونه مصرف نعناع به صورت ماسک و ضماد روی پوست حتما مقداری از آن را روی قسمت ساعد دست تست کرده و 20 دقیقه منتظر بمانید و از عدم حساسیت مطلع شوید.
افزایش رشد مو :
 یکی از گیاهانی که موجب افزایش گردش خون و اکسیژن رسانی به ریشه مو می شود، گیاه پر خاصیت نعناع می باشد.نعناع موجب تقویت ریشه مو و تضمین سلامت موها می شود.جالب است بدانید نعناع موجب حذف موهای زائد بدن می شود.برای حذف موهای زائد باید روزانه 2 بار چای نعناع میل کنند. چای نعناع موجب کاهش ترشح هورمون تستوسترون شده و از رشد غیر طبیعی مو در بدن جلوگیری می کند.
 نعناع و دردهای قاعدگی:
همانطور که می دانید نعناع به عنوان شل کننده عضله کاربرد دارد و بهترین مسکن برای کاهش دردها و گرفتگی های قاعدگی می باشد. در یک تحقیق که بین 127 زن در دوران قاعدگی انجام شد به این نتیجه دست یافتند زنانی که در این دوره از کپسول های حاوی عصاره نعناع استفاده کرده اند، درد کمتری را تجربه کرده اند، هرچند عرق نعناع اثرات مشابهی نسبت به کپسول دارد و ترکیبات موجود در گیاه نعناع موجب بهبو علائم قاعدگی می شود.

آشنایی با فراورده های نعناع :

 به غیر از برگ تازه نعناع فراورده های زیادی از این گیاه جذاب و پرخاصیت به دست می آید که در ادامه به معرفی آن می پردازیم، با ما همراه باشید.

عصاره نعناع :

 از برگ های تازه نعناع با عمل تقطیر و حرارت عصاره یا همان عرق نعناع گرفته می شود که همان خواص برگ تازه نعناع را برای درمان اسهال، استفراغ، دل درد و سردرد و... دارد.البته مضراتی مانند افزایش رفلاکس معده و فشار خون را به دنبال دارد. بعد از عرق نعناع ایرانیان از این گیاه جذاب به صورت دمنوش بدون کافئین استفاده می کنند و در کافه ها از این برگ پرخاصیت به عنوان نوشیدنی موهیتو یا سکنجبین برای پذیرایی از میهمانان استفاده می شود. منتول موجود در نعناع موجب خنک شدن حرارت بدن می شود.همچنین عرق نعناع مناسب برای بیماری های کبدی، هضم غذا و برای کودکان بالای 8 سال به صورت رقیق شده برای درمان اسهال و گرمازدگی مفید می باشد.

خواص روغن نعناع :

روغن نعناع دارای قدمتی طولانی در درمان بیماری ها در یونان،مصر و روم باستان دارد.روغن نعناع که از اسانس برگ ها در زمان گرفتن عرق تهیه می شود، دارای کاربرد زیادی در آروماتراپی دارد. و روغن رقیق شده آن در پخت و پز استفاده می شود.معمولا روغن نعناع را برگ نعناع فلفلی و نعناع ساده استخراج کرده و در محصولات آرایشی و خوراکی مورد استفاده قرار می گیرد.روغن نعناع دارای انواع مختلفی از جمله؛ روغن اسانس (در آروماتراپی به صورت رقیق شده)،عصاره نعناع ( به عنوان طعم دهنده غذا)،کپسول روغن (مکمل غذایی ) می باشد.
روغن نعناع دارای بوی بسیار تند و تیز و یک خنک کننده عالی و طروات بخش می باشد که حتما با طعم آن آشنا هستید.اجزاء شیمیایی روغن نعناع حاوی منتون و منتول می باشد.از روغن نعناع برای درمان انواع بیماری ها از جمله؛ حالت تهوع،سندروم روده تحریک پذیر، سرماخودگی، مشکلات گوارشی و مصرف موضعی آن برای درمان خارش، دردهای عضلانی و سردرد های میگرنی استفاده می شود.

هشدارهای قبل از مصرف روغن نعناع :
طبق توصیه سازمان غذا و دارو آمریکا مصرف روغن اسانس ها طبق دستور العمل سازنده باید مصرف شود.معمولا روغن اسانس ها دارای کاربرد خوراکی نیستند و عوارض جانبی شامل حالت تهوع،استفراغ و سوزش قلب را به همراه دارد.در صورتی که قصد استفاده از روغن نعناع در غذا را دارید،حتما از روغن رقیق شده نعناع استفاده نمایید.در صورت استفاده از روغن نعناع در دوزهای بالا دچار مسمومیت و بثورات جلدی و تحریک جوش های پوستی می شوید.
روغن نعناع در چه افرادی ممنوع است ؟
مصرف روغن نعناع برای کودکان و نوزادان و زنان شیرده و افرادی که کمبود آنزیم در بدن دارند ممنوع می باشد.استفاده از روغن نعناع در آروما تراپی برای حیوانات خانگی مثل سگ و گربه بسیار سمی و خطرناک است.

خواص بخور نعناع :

یکی از مواردی که انسان ها از گذشته تا به امروز به دنبال آن بوده اند حفظ زیبایی و لطافت پوست بوده است.طبق بررسی های انجام شده مردم باستان از بخار آب برای تمیز کردن بدن استفاده می کردند، در حمام هایی که از عصر رومیان ساخته شده مواد شوینده و ترکیبی از بخار و ماساژور برای سلامت پوست دیده می شود.امروزه نیز از بخار آب (بخور) در سالن های زیبایی  و آرایشی برای حفظ سلامت و زیبایی پوست استفاده می شود.در بیشتر بخور ها از اسانس ها گیاهی و انواع گیاهان تازه استفاده می شود.که هر کدام مزیت های خاص خود را دارد.بخور صورت با نعناع موجب باز شدن منافذ پوست و حذف سلول های مرده می شود، امکان پاکسازی عمقی پوست را فراهم و مناسب برای جوش های جوانی و سرسیاه می باشد.بخور نعناع را هر هفته یکبار انجام داده تا پوستی زیبا و با نشاط داشته باشید.برای بخور نعناع کافیست 3 لیوان آب را داخل کتری ریخته و بعد از جوش آمدن گلبرگ های نعناع را اضافه کنید و اجازه دهید 3 دقیقه بجوشد، این محلول را در یک ظرف بزرگ ریخته و حوله ای را روی سرتان انداخته و با رعایت فاصله نیم متر بخور را انجام دهید. بعد از اتمام بخور صورت خود را با آب سرد بشویید.این کار موجب بسته شدن منافذ پوست می شود.در انتهاء از یک ماسک صورت یا مرطوب کننده ساده استفاده نمایید.با استفاده از این بخور زیبایی و درخشندگی را به پوست صورت خود هدیه می کنید.
خواص آب نعناع و طرز تهیه آن :
نعناع موجب هضم غذا و یک خنک کننده طبیعی می باشد.شما می توانید نعناع را مز مزه و به روده هایتان هدایت و آن را خنک کنید. اضافه کردن مقداری آب به نعناع در تابستان موجب رفع عطش می شود. برای تهیه آب نعناع می توانید 4 برگ نعنا را شسته و بین انگشتان خود خرد کرده و در یک لیوان ریخته و چند قطعه یخ را به آن اضافه نمایید.در انتها مقداری آب یخ روی ترکیبات ریخته و میل نمایید. در صورت تمایل می توانید 4 قطره استویا و آبلیمو در این ترکیب استفاده و در روز های گرم تابستان از این محلول خوشمزه لذت ببرید.

خواص جوهر نعناع :

 از جمله کاربردهای نعناع جوهر نعناع می باشد که در دنیای امروز بسیار مورد توجه قرار گرفته و به صورت موضعی مورد استفاده قرار می گیرد. جوهر نعناع بسیار شبیه الکل می باشد و تمام خواص الکل ها را دارد. از جوهر نعناع برای رفع خارش بدن، سردرد، تسکین دهنده آرتروز و به علت داشتن خاصیت ضد باکتریایی در ترکیبات دارو، مواد آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. جوهر نعناع معروف به منتول و جدای از خواص بی نظیر مضراتی مانند؛ ایجاد جوش های پوستی، لرزش عضله، سردرد و سوزش و پایین آمدن ضربان قلب می توان اشاره کرد.

خواص دمنوش نعناع :

نعناع خود به تنهایی دارای خواص زیادی می باشد و گاهی اوقات به صورت عصاره از آن استفاده می شود، دمنوش نعناع برای درمان کیست و عفونت رحم،کاهش استرس، رفع خستگی،کاهش نفخ، دردهای شدید،سرماخوردگی و سرفه های شدید، رفع موهای زائد، تنظیم هورمون ها، کم خوابی، اسپاسم عضلات،آرامبخش و نشاط آور مفید می باشد، در ادامه به معرفی چند نوع دمنوش نعناع می پردازیم. با ما همراه باشید.
طرز تهیه دمنوش نعناع :
برای تهیه دمنوش نعناع کافیست :
1 قاشق غذاخوری برگ تازه نعناع (نعناع خشک شده)،1 فنجان آب و شکر به میزان دلخواه
ابتدا در یک کتری آب را به جوش آورده و بعد از به جوش آمدن در قوری چینی ریخته و فورا برگ نعناع را اضافه نمایید و اجازه دهید 10 دقیقه دم بکشد، بعد از صافی رد و با شکر یا نبات میل نمایید.این دمنوش برای خانم های که دچار دردهای قاعدگی هستند و افرادی که دل دردهای شدید، نفخ، اسپاسم عضلات، گرفتگی عضلات دراند بسیار مفید می باشد.دمنوش نعناع به علت داشتن خاصیت ضد اسپاسمی موجب کاهش شدت انقباضات رحمی شده و درد را کاهش می دهد.توصیه می شود در طول روز 2 یا 3 فنجان از این دمنوش را میل نمایید.

خواص دمنوش نعناع و زنجبیل :

همانطور که می دانید منتول موجود در نعناع موجب آرامش و کاهش استرس و کافئین موجود در این گیاه آرامش را به انسان هدیه میکند. پزشکان به افرادی که مشکلات کم خوابی و اسپاسم عضلانی، مشکلات تنفسی، مشکلات گوارشی، سوء هاضمه و التهاب و عفونت دارند، نوشیدن یک فنجان دمنوش نعناع و زنجبیل را توصیه می کنند، اما نحوه آماده کردن این دمنوش؛
نعناع 1 دسته، زنجبیل تازه 2 سانتی متر (پودر زنجبیل 1 قاشق غذاخوری) آب 2 لیوان،لیمو ترش 1 عدد، عسل یا شکر به میزان دلخواه 
در اولین مرحله پوست لیمو ترش را رنده و آب لیمو را گرفته و همراه با نعناع و زنجبیل درون قوری چینی ریخته و آب جوش را روی ترکیبات ریخته و اجازه دهید 6 دقیقه دم بکشد. سپس از صافی رد کرده و اجازه دهید کمی دمای آن بیفتد در فنجان ریخته و با شکر و عسل شیرین و میل نمایید.
دمنوش نعناع و آویشن :
دمنوش نعناع آویشن برای کاهش علائم سرماخوردگی،درمان بی خوابی، سرفه های مزمن و بی خوابی مفید می باشد، برای تهیه این دمنوش کافیست 1 قاشق غذاخوری آویشن را با چند برگ نعناع تازه ترکیب و در یک لیوان آب جوش ریخته و اجازه دهید 20 دقیقه دم بکشد، برای شیرین شدن این دمنوش از عسل یا شکر می توانید استفاده کنید.
دمنوش نعناع و پونه :
این دمنوش یک مسکن عالی برای دردهای معده، سوء هاضمه، تقویت کننده دستگاه گوارش، افزایش اشتهاء، ضد نفخ، بهبود عملکرد مجاری تنفسی و به عنوان درمان چاقی و چربی سوز کاربرد زیادی دارد. برای آماده کردن این دمنوش کافیست :
1 قاشق غذاخوری نعناع +1 قاشق غذاخوری پونه را در یک قوری چینی ریخته و 2 لیوان آب جوش روی آن ریخته و همراه نبات به مدت 10  دقیقه دم کنید و سپس از صافی رد کرده و میل نمایید.

خواص دمنوش نعناع فلفلی :
یکی از گونه های معطر و معروف نعناع فلفلی می باشد که از پیوند نعناع زینتی و نعناع آبی به وجود آمده که در طب سنتی بسیار محبوب و برای درمان تعداد زیادی از بیماری ها از آن استفاده می شود.از دمنوش نعناع فلفلی برای درمان دردهای قاعدگی، درمان اسهال، درمان نفخ شکم،بهبود دردهای عضلانی، درمان اضطراب ناشی از افسردگی،سرماخوردگی، سندرم روده تحریک پذیر و سوء هاضمه کاربرد زیادی دارد.
نعناع و لاغری:
 در دنیای پر از استرس و مملو از انواع غذاهای فست فودی و چرب چاقی عمده ترین مشکل افراد مخصوصا خانم ها می باشد و به دنبال راهی برای کاهش وزن هستند. در این بین دمنوش نعناع موجب لاغری و آزاد سازی آنزیم های گوارشی شده و بدن را وادار به چربی سوزی بیشتر و تولید انرژی می کند.مصرف نعناع در کنار لیمو ترش به عنوان یک نوشیدنی در روزهای گرم تابستان علاوه بر ایجاد حس خنکی موجب چربی سوزی و لاغری می شود. مصرف نعناع در کنار غذا به علت داشتن فیبر بالا موجب می شود تا معده زودتر احساس سیری کرده و از پرخوری جلوگیری و به هضم غذا کمک فراوانی می کند. بعد از سبزی تازه نعناع دمنوش نعناع موجب کاهش وزن و لاغری می شود. زمانی که در حال کاهش وزن هستید،مصرف دمنوش و چای نعناع در کنار رژیم و ورزش کمک زیادی به افزایش متابولیسم و کاهش اشتهای کاذب دارد.برای کاهش وزن توصیه می کنم دمنوش نعناع زنجبیل و لیمو را میل نمایید.
طرز تهیه دمنوش نعناع، لیمو و زنجبیل :
دمنوش لیمو، نعناع و زنجبیل به سلامت بیشتر بدن کمک کرده و موجب حذف موهای زائد می شود، این دمنوش خاصیت چربی سوزی و سم زدایی دارد و موجب کاهش سریع وزن می شود.برای تهیه این دمنوش 1 عدد لیمو تازه، 10 برگ نعناع خشک(1 قاشق غذاخوری نعناع خشک)،1 قاشق چایخوری زنجبیل را در یک قوری چینی ریخته و 2 لیوان آب جوش را روی ترکیبات ریخته و اجازه دهید 15 دقیقه روی حرارت کتری دم بکشد.بعد از این زمان دمنوش حاضر است و شما می توانید میل نمایید.(توصیه می کنم این دمنوش را صبح و قبل از انجام ورزش میل نمایید تا سوخت و ساز بدن افزایش پیدا کند و زودتر به نتیجه دلخواه برسید.)

خواص چای نعناع :

در بین کشورها ایرانیان علاقه خاصی به مصرف دمنوش و چای دارند. در این بین نوشیدن چای جایگاه خاص و ویژه ای دارد.که دارای خواص خاص و بی نظیری است. در ادامه به طرز تهیه چای نعناع می پردازیم، با ما همراه باشید.
طرز تهیه چای نعناع :
 برای تهیه این چای کافیست 10 برگ تازه نعناع را با 1 لیوان آب جوش ترکیب کرده و در یک قوری چینی به مدت 7 دقیقه روی حرارت کتری دم بکشد.بعد از این مدت چای نعناع حاضر و می توانید به راحتی آن را با عسل و شکر میل نمایید. چای نعناع  برای مشکلات گوارشی، تنفسی، سرماخوردگی و لاغری بسیار مفید می باشد.
 مضرات چای نعناع :
مصرف چای نعناع همانطور که دارای فوایدی هست اما مصرف بیش از حد چای دارای مضراتی است که می توان به ؛
تشدید مشکلات معده و ریفلاکس و کیسه صفرا، سقط جنین این دمنوش برای نوزادان و کودکان  ایجاد اسپاسم می کند.

طبع نعناع چیست ؟

در طب سنتی نعناع یک گیاه خوشبو  و دارای طبع گرم و خشک و به عنوان مصلح غذاهای سرد در طول روز مورد استفاده قرار می گیرد. نعناع برای افراد بلغمی و سوداوی مفید و با کافور و تیمول ناسازگار و افراد گرم مزاج در فصل تابستان در مصرف آن احتیاط کنند.
تداخل داروها با نعناع :
طبق تحقیقات انجام شده مصرف عرق نعناع یا کپسول های نعناع با چندین دارو ایجاد مشکلاتی می کند، این داروها عبارتند از ؛
داروهای فشار خون،داروهای دیابت،سیکلوسپورین همچنین افرادی که به منتول آلرژی و حساسیت دارند و از آسم مزمن رنج می برند از مصرف عرق نعناع، دمنوش و هر نوع نوشیدنی حاوی عصاره نعناع خودداری کنند.مصرف همزمان نعناع با این داروها منجر به عوارض جانبی از جمله لرزش، اسهال، خواب آلودگی، درد عضلانی و ضربان قلب غیر طبیعی می شود.حتما قبل از مصرف نعناع همراه با مکمل ها با پزشک خود مشورت نمایید.دقت داشته باشید شما نمی توانید در روز بیشتر از دو کپسول نعناع مصرف نمایید.
کاشت و برداشت نعناع :
نعناع در کل جهان به صورت بذر و یا نشا رشد می کند، ولی بوته های کوچک نعناع به اندازه خارق العاده ای قوی هستند که در شرایط ایده آل (خاک مرطوب،دمای نسبتا مناسب و نور سایه آفتاب) به خوبی رشد می کنند. خاک نعناع نیاز به کودهای حیوانی و کمپوست دارد، هر چند نعناع در کنار جوی آب و در بیابان که خاک آن عاری از هر نوع کودی می باشد به خوبی رشد می کند.
 نحوه خشک کردن نعناع :
برای خشک کردن نعناع روش های مختلفی وجود دارد، گاهی اوقات بعضی از افراد نعناع را همراه با ساقه و تعدادی برگ های نعناع را خشک می کنند، توصیه می شود برای خشک کردن نعناع حتما بعد از جدا کردن برگ ها از ساقه، برگ ها را شسته و سریعا در آبکش ریخته تا آب آن گرفته شود و در برابر پنکه و در جای سایه خشک کنید تا نعناع خشک رنگی سبز و زیبا داشته باشد. در ساعت اولیه خشک کردن نعناع حتما هر نیم ساعت یکبار نعناع را جابجا کنید.

1 دیدگاه برای این مقاله ثبت شده است

  • حمید گفته :

    عالی

    13:11
    1402/01/16

    مدیر سایت گفته :

    13:11
    1402/01/16

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پشتیبانی
آخرین بازدید لحظاتی پیش
سلام دوست عزیز
شما میتوانید برای برقراری ارتباط و گرفتن راهنمایی از کارشناسان خبره ما در تلگرام به ما پیام دهید