اردیبهشت
فواید آویشن و عرق آویشن

فواید آویشن و عرق آویشن


زمان مطالعه : 4 دقیقه

یکی از گیاهان دارویی که اغلب ما از آن به عنوان چاشنی در انواع فست فودها و غذاها به عنوان طعم دهنده استفاده می کنیم ، گیاه پرخاصیت و بی نظیر آویشن می باشد. آویشن از زمان های گذشته تا به امروز در بین مردم باستان دارای جایگاه ویژه ای بوده است. آویشن نه تنها به یک ادویه محبوب در آشپزی معروف و پرطرفدار می باشد، بلکه به عنوان یک داروی شفا بخش و ضامن سلامتی مورد استفاده قرار می گیرد. آویشن به صورت های عرق، روغن، دمنوش و خشک شده قابل استفاده است، عرقیات سنتی و عرقیات گیاهی یکی از پرمصرف ترین روشها در طب سنتی است. در زمان خرید عرقیات گیاهی توجه به یک سری فاکتورها حاض اهمیت است. در این مقاله قصد داریم در مورد خواص بی نظیر آویشن و عرق آن نکات جذابی را بیان کنیم.

آویشن چیست؟

آویشن گیاهی معمولی از تیره نعناع و از سرده اوریگانوم که در سراسر جهان کشت می شود، به عنوان یک ادویه و گیاه دارویی مورد استفاده قرار می گیرد. آویشن گیاهی علفی چند سال همراه با ریشه های مستقیم و کم و بیش چوبی به ارتفاع 20 تا 50 سانتی متر دارای ساقه ای افراشته با برگ و گل های کوچک به رنگ سفید و بنفش می باشد، این گیاه به صورت وحشی بوته ای شکل و در دامنه های خشک و بین صخره های سنگ و در کوهستان ها تا ارتفاع 1200 متر از سطح دریا می روید. 

برای خرید عرق آویشن در جه یک و ارگانیک هم اکنون می توانید از لینک روبرو استفاده نمائید.      خواص عرق آویشن

بیشترین قسمت مورد استفاده آویشن برگ ها و گل های آن می باشد.زنبور عسل بیشتر جذب گل های آویشن شده و عسل آویشن سیسیل ایتالیا معروف ترین نوع عسل در جهان و در بین انواع گونه های آویشن، گونه فرانسوی آن قدمتی صد ساله و بسیار مشهور می باشد.خاستگاه اصلی این گیاه شرق مدیترانه بوده و در گذشته مصریان به علت تیمول زیاد در این گیاه برای مومیای استفاده می کردند. در دوران باستان آویشن نماد، قدرت، مردانگی و شجاعت سربازان رومی محسوب می شد.سربازان رومی برگ های آویشن را به عنوان هدیه به یکدیگر می دادند.یونانیان و رومی ها برای پاکسازی معابد و خانه های خود آویشن را می سوزاندند.در آب حمام به عنوان مصرف دارویی آویشن می ریختند.در قرون وسطی برای داشتن خوابی آرام برگ های آویشن را زیر بالشت می گذاشتند تا خوابی آرام داشته باشند و اعتقاد داشتند برگ ها ی آویشن موجب دلگرمی و آرامش متوفی می باشد و آن را در تابوت قرار می دادند. گیاه آویشن بومی شمال آفریقا، مناطق معتدل اروپا و آسیا می باشد.در ایران از کوه های مرکزی تا مکران معدن اصلی انواع گیاهان دارویی مخصوصا آویشن هستند. در ایران بیشترین پراکندگی مربوط به گونه آویشن می باشد.آویشن 350 گونه دارد که در ایران پراکندگی آن در شمال و غرب ایران 10 گونه، استان های غربی 11 گونه،استان مرکزی 7 گونه،کرمان 2 گونه و استان فارس 1 گونه آویشن وجود دارد. آویشن به نام های آویشم، اوشن، آذر روبه، اشمه کوهی، سیسمبر،گزبر خوار، اوشنوم، هه زوه، آنخ (در زبان کرمانجی)، کهلیک اوتو، اوشوم، از بوئه، پلنگ مشک، حاشا، صعتر الحمیر، زروه، جعتری، ازوه، کاکله اوتی، سی سنبر، زعتر، اوشه و آویشن دنایی گفته می شود.آویشن یکی از مشتقات اصلی شامی بابلی می باشد.

 ارزش غذایی آویشن :

 31 گرم آویشن حاوی منگنز، کلسیم، منیزیم،پتاسیم، پروتئین، فیبر و چربی می باشد.

انواع آویشن :
 آویشن در جهان دارای 350 گونه می باشد و انواع آویشن به نام های آویشن پشمی، آویشن خزنده، آویشن اوراسیایی،آویشن لیمویی، آویشن معمولی، آویشن زیره ای،آویشن مورودر،سوسنبر، ثومون و آویشن دنایی معرفو می باشد.در ادامه به معرفی دو نوع آویشن و خواص آن می پردازیم با ما همراه باشید.
آویشن کوهی :
آویشن کوهی دارای طبعی گرم می باشد و به هضم غذا در افراد سرد مزاج کمک فراوانی می کند،دمکرده آویشن برای دلپیچه و سکسه و دفع نفخ معده بسیار موثر می باشد.آویشن کوهی حاوی مقادیر زیادی اسیدهای آمینه می باشد و برای از بین بردن بوی بد دهان، بوی نامطبوع عرق و درمان بی حالی و ضعف مورد استفاده قرار می گیرد.
 آویشن شیرازی :
همانطور که در بالا گفته شد در استان فارس 1 گونه از آویشن می روید که به آویشن شیرازی معروف می باشد.آویشن شیرازی خواص ضد انگلی، ضد قارچی و ضد باکتریایی دارد.تنها تفاوت آویشن کوهی و آویشن شیرازی تفاوت در رنگ، طعم و ظاهر آن می باشد.

Types-of-thyme

 آشنایی با خواص آویشن :

 یکی از ادویه های محبوب که تا به امروز پای ثابت در بین تمام ادویه ها بوده آویشن می باشد.که از خواص دارویی آن نیز استفاده می شود. تاریخ استفاده از آویشن به رم باستان باز می گردد، در آن زمان برای برای جلوگیری از اثرات مخرب گوشت و جلوگری از مسمومیت در پخت غذا از آویشن استفاده می کردند.قبل از اختراع هر آنتی بیوتیکی برای مداوای زخم ها از روغن آویشن ، برای رفع بوی بدن دهان و دهانشویه از آویشن استفاده می کرده اند و نسخه های قدیمی مهر تاییدی بر این گیاه می باشد.آویشن مانند یک موتور خانه قوی به بهبود وضعیت سیستم ایمنی،دستگاه گوارش،دستگاه عصبی و دستگاه تنفسی عمل می کند، در ادامه به بررسی خواص آویشن برای سلامتی بدن پرداخته می شود، با ما همراه باشید.
گلو درد با آویشن :
یکی از مهمترین خواص آویشن، خاصیت ضد میکروبی آن می باشد که دارویی موثر برای درمان گلو درد می باشد.در آویشن مقادیر زیادی کارواکرول وجود دارد که مهمترین دارو برای تسکین گلو درد می باشد. در یک تحقیق انجام شده در لهستان در مورد آویشن نشان داده شد که آویشن نسبت به عفونت دستگاه تنفسی،تناسلی،عفونت حفره دهان و مجاری ادراری واکنش نشان داده و در برابر تمام سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک اثر بسیار عالی دارد.پس دفعه بعد در زمان سرماخوردگی و گلو درد حتما چای آویشن بنوشید و به سوپ خود مقداری آویشن اضافه کنید، چون از بین برنده قوی میکروب ها می باشد.
کاهش کلسترول و فشار خون با آویشن :
آویشن حاوی موادی می باشد که موجب کاهش سطح کلسترول خون، تری گلیسیرید و کلسترول بد خون شده و افرادی که فشار خون بالا و ضربان قلب بالا دارند با مصرف آویشن علائم فشار خون کاهش پیدا می کند.توصیه می کنم به جای اضافه کردن نمک به غذاها تا می توانید در کنار غذا و در سفره به جای نمکدان از آویشن استفاده نمایید. در افغانستان و پاکستان گونه خاصی از آویشن وجود دارد که موجب کاهش فشار خون می شود، تاثیر آویشن بر فشار خون به حدی است که به قاتل فشار خون معروف شده ، دمنوش عناب و آویشن تاثیر زیادی بر کاهش فشار خون دارد. فشار خون در افراد مسن به علت کم تحرکی و مصرف نمک زیاد و در جوانان به علت مصرف غذاهای چرب و فست فود به وجود می آید. مصرف آویشن در افرادی که فشار خون بالا دارند، موجب دفع مواد سمی و نمک اضافه از طریق ادرار می شود. در صورتی که برای درمان فشار خون تحت نظر پزشک هستید یا از داروهای شیمیایی استفاده می کنید، به هیچ عنوان از داروهای گیاهی به صورت همزمان استفاده نکنید.چون عوارض جبران ناپذیری دارد.

جلوگیری از مسمومیت غذایی با آویشن :
یکی از خواص بی نظیر آویشن زدودن آلودگی و جلوگیری از مسمومیت می باشد. محققان در یک تحقیق به این نتیجه رسیدند که آویشن قادر به کاهش شیگلا ( ماده ای که موجب اسهال و آسیب جدی به روده می شود) از روی مواد غذایی می باشد، به گونه ای که اگر سبزیجات حاوی شیگلا را با آبی که 1% روغن آویشن داشته باشد شستشو دهند، تا حد زیادی شیگلا را از بین می برد. با اضافه کردن آویشن به وعده غذایی خود تا حد زیادی احتمال ابتلاء به بیماری های ناشی از مسمومیت غذایی را کاهش می دهد.
 شادابی و سرحالی با آویشن :
در سال 2013 محققان به این نتیجه رسیدند که کارواکرول موجود در آویشن تاثیر عالی بر روحیه و شادابی افراد دارد.در این تحقیق به مدت 2 هفته آویشن بین حیوانات آزمایشگاهی توزیع شد و مشخص شد که سطح دوپامین و سروتونین در قشر مغز افزایش پیدا کرده و موجب افزایش فعالیت مغز می شود. نتیجه این تحقیق نشان می دهد، در صورتی که آویشن به صورت منظم و میزان کمی مصرف شود، افراد حس و حال بهتری خواهند داشت و شاداب تر می شوند.
آویشن و سرطان :
کارواکرول یکی از ترکیبات اصلی آویشن می باشد که در مبارزه با انواع تومورها و سرطان ها تاثیر گذار می باشد. این ترکیب آویشن را تبدیل به گیاهی مفید برای مبارزه با سرطان معرفی کرده، طبق تحقیقی که در کشور چین انجام شد، نشان می دهد کارواکرول تاثیر زیادی در جلوگیری از تکثیر سلول های سرطانی در روده بزرگ دارد.
آویشن و برونشیت :
قرن هاست که در آلمان برای درمان سرفه و برونشیت از آویشن و پیچک استفاده می شود. تحقیقات نشان می دهد افرادی که در زمان سرماخوردگی از آویشن استفاده می کنند، کاهش 50% سرفه داشته و نسبت به افرادی که از شبه دارو استفاده کرده اند، زودتر بهبود یافته و ترکیب آویشن و پیچک هیچ گونه عوارضی نداشته و می توان به جرات اعلام کرد که آویشن هیچگونه عارضه ای ندارد.به علت طعم ملایم آویشن از این گیاه در زمان سرماخوردگی و احتقان و برونشیت استفاده می شود.
کاهش استرس و بیمار یهای عصبی با آویشن :
یکی از مهمترین دلایل بیماری های قلبی و بیماری های عصبی استرس و اضطراب می باشد. آویشن دارای خاصیت آرام بخشی بوده و می توانید در روزهایی پر تنش و استرس یک فنجان دمنوش آویشن میل نمایید تا موجب کاهش استرس و بهبود خلق و خو شود، همچنین با  مصرف یک لیوان آویشن قبل از خواب می توانید، خوابی آرام و عمیق داشته باشد.

درمان مشکلات تنفسی با آویشن :

 یکی از روش های موثر برای درمان بیماری های تنفسی مانند برونشیت، تنگی نفس،گلو درد و سرفه مصرف منظم و مرتب آویشن می باشد. خاصیت آنتی سیتیک و آنتی بیوتیکی آویشن عملکرد خوبی در بهبود اختلالات تنفسی دارد.آویشن به عنوان داروی خلط آور در زمان سرماخوردگی و گلو درد بهترین علمکرد را دارد، شما می توانید چای آویشن و عسل را میل نمایید. بخور آویشن برای افراد مبتلا به سینوزیت های چرکی بسیار مفید و موثر می باشد.

درمان مشکلات عضلات و استخوان با آویشن :
آویشن منبع غنی از پتاسیم،کلسیم و منگنز می باشد، این مواد مغذی تاثیر زیادی در سلامت استخوان ها دارد و از پوکی استخوان و درد مفاصل جلوگیری می کند.آویشن برای گرفتگی عضلات و اسپاسم ها بهترین گزینه در بین گیاهان دارویی می باشد.
رفع مشکلات پوست و مو با آویشن :
 امروزه زیبایی در بین مردم دارای جایگاه و محبوبیت ویژه ای می باشد. در این بین آویشن یکی از گیاهانی است که در زیبایی نقش و تاثیر ویژه ای دارد و برای سلامت پوست و مو و تناسب اندام مورد استفاده قرار می گیرد، در ادامه به خواص آویشن برای پوست و مو اشاره می کنیم، با ما همراه باشید.

خواص آویشن برای مو :

آویشن دارای خواص بی نظیر و غیر قابل انکاری برای مو می باشد. روغن آویشن موجب کاهش مشکلات مربوط به مو شده و به علت وجود مواد مغذی فولیکول های مو را تحریک و تقویت کرده و از ریزش مو جلوگیری کرده و رشد مو افزایش پیدا می کند، خاصیت آویشن به اینجا ختم نشده و به علت خاصیت ضد باکتریایی خود موجب دفع شوره سر می شود، کافیست برای استفاده از خواص درمانی آویشن روغن آویشن و روغن زیتون را با هم ترکیب کرده و به کف سر بمالید. بهترین نوع آویشن، گونه قرمز آن می باشد که برای مو بهترین نوع می باشد و روغن این گونه موجب رشد، درخشانی و ضخامت موها می شود.

خواص آویشن برای پوست :

 طبق تحقیقات انجام شده آویشن تاثیر زیادی روی باکتری پروپيوني باکتريوم دارد، این باکتری عامل اصلی ایجاد عفونت و مشکلات پوستی می باشد. اما آویشن با خاصیت ضد باکتریای خود تاثیر روی پوست موجب کاهش عوارض باکتری ها می شود.شما می توانید از آویشن به صورت دمنوش،روغن آویشن،بخور آویشن، چای و کرم های آویشن به صورت موضعی استفاده نمایید. وجود آنتی اکسیدان ها در آویشن تاثیر زیادی در کاهش روند پیری پوست دارد و موجب درخشندگی و شفافیت پوست می شود. 
درمان آکنه،اگزما و زخم با آویشن :
وجود خواص ضدباکتری و ضد قارچی آویشن موجب شده تا از این گیاه برای درمان خانگی آکنه و زخم ها و سوختگی استفاده شود.آویشن به عنوان یک تونر پوستی ملایم برای انواع پوستی قابلیت استفاده شدن را دارد. شما می توانید آویشن را دم کرده بعد از صافی رد کنید و با آب رقیق کرده و یک پنبه را آغشته به آویشن نموده و به پوست صورت خود بزنید.تا از خواص بی نظیر آن و همچنین شفافیت و زیبایی پوست خود لذت ببرید.
آویشن و پای ورزشکاران :
 وجود خواص ضد قارچی در آویشن موجب شده تا از این گیاه برای رفع بوی بد پای ورزشکاران و همچنین زخم های موجود در کف پا استفاده شود.
آویشن و دردهای قاعدگی :
گیاه آویشن برای دردهای قاعدگی و تسکین دردهای قاعدگی،گرفتگی عضلات و رفع عفونت واژن بسیار مفید و موثر می باشد.
درمان التهاب :
روغن آویشن دارای آنزیم کارواکرول می باشد که برای درمان و تسکین دردهای آرتریت و نقرس و بیماری های التهابی مفید و موثر می باشد.
تقویت دستگاه گوارش :
آویشن دارای مقادیر زیادی ویتامین ث و آ می باشد، که تاثیر زیادی در تقویت سیستم ایمنی بدن ، پیشگیری از سرما خوردگی و آنفولانزا دارد. آویشن تاثیر زیادی در افزایش تعداد گلبول های سفید دارد و این موضوع موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
درمان دیس پراکسی با آویشن :
یکی از اختلالات کنش پریشی دیس پراکسی می باشد،دیس پراکسی یک نوع اختلال عصبی است که روی مهارت های حرکتی اثر می گذارد. استفاده از روغن آویشن در کودکان موجب کاهش علائم دیس پراکسی می شود.
سلامت بینایی با آویشن :
کمبود ویتامین آ موجب شبکوری و لکه زرد و تباهی چشم می شود. آویشن غنی از ویتامین آ می باشد.که برای تقویت بینایی بسیار مفید و موثر می باشد.
بهبود سلامت دهان و دندان با آویشن :
تیمول موجود در آویشن موجب دفع عفونت دهان و دندان می شود. روغن آویشن به باکترهای مقاوم در برابر آنتی بیوتیک ها مبارزه می کند. به عنوان دهانشویه مورد استفاده قرار می گیرد.کافیست مقداری روغن آویشن را در مقداری آب گرم ریخته و در دهان غرغره کنید. این محلول مشکلات دیگر دهان مانند پوسیدگی دندان،بوی بد دهان، التهاب لثه و پلاک را از بین برده و از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند.
تسکین سردرد با آویشن :
کارواکرول موجود در آویشن سردرد را تسکین داده و یک داروی ضد التهابی برای درمان دردها می باشد. کافیست چند قطره از روغن آویشن را روی شقیقه و پیشانی خود ماساژ داده و به مدت کوتاهی تکان نخورید، روغن آویشن استرس را کاهش داده و آنتی اکسیدان موجود در روغن آویشن سلول ها را در برابر سموم و اضطراب محافظت می کند. همچنین استنشاق روغن آویشن موجب بهبود خلق و خو می شود.
خونریزی و آویشن :
معمولا گیاهانی که رنگ سبز تیره دارند، غنی از ویتامین کا هستند که سرعت لخته شدن خون را تا حد زیادی کاهش می دهد.مصرف زیاد آویشن موجب رقیق شدن خون می شود، به همین دلیل پزشکان توصیه می کنند دو هفته قبل از عمل جراحی از مصرف آویشن خودداری کنند.
خاصیت استروژنی آویشن :
مانند استروژن عمل کردن یکی از خواص بی نظیر آویشن می باشد، به همین دلیل افرادی که مبتلا به سرطان سینه و رحم هستند باید در مصرف آویشن احتیاط کنند.
درمان فقر آهن با آویشن :
 از خواص معجزه آسای آویشن می توان به منبع غنی بودن آهن این گیاه اشاره کرد. روزانه مصرف 20% آن برای تامین مواد معدنی بدن کافی می باشد.آهن برای بدن انرژی کافی را جهت تولید گلبول قرمز فراهم می کند. کمبود آهن در بدن موجب حساسیت به عفونت ها، خستگی مفرط و بی حوصلگی را همراه می آورد.توصیه می کنم در رژیم غذایی خود آویشن را به عنوان سبزی خوردن و یا در طبخ غذا بگنجانید.
خواص دیورتیک آویشن :
همانطورکه می دانید آویشن موجب دفع نمک های اضافی و دیگر سموم از بدن می شود، به همین دلیل برای مبتلایان به نارسایی کلیه بسیار مفید و موثر است.

مصرف آویشن در زنان باردار و نوزادان :

آویشن در بین گیاهان دارویی دارای خواص فراوانی می باشد، اما مصرف آن برای زنان که در دوران بارداری به سر می برند، با احتیاط صورت می گیرد. دوران بارداری دارای حساسیت ویژه ای است و توصیه می شود که زنان در این دوره از مصرف آویشن کمتر استفاده نمایند، آویشن خاصیت قابض دارد و امکان تحریک رحم  و سقط جنین توسط این گیاه وجود دارد و از نظر طب سنتی و منابع علمی به زنان باردار توصیه می شود در این مدت از مصرف آویشن به صورت بخور و دمنوش خودداری کنند. اما متخصصان طب سنتی به زنان باردار توصیه می کنند که از عسل آویشن به میزان کم می توانند استفاده نمایند و بخور آویشن در حد بسیار کم موجب تمدد اعصاب و نشاط شده و موجب بهبود گردش خون و کم خونی می شود.اما باز هم قبل از هرگونه مصرف با پزشک خود مشورت نمایید.کلا در دوران بارداری مصرف هر غذا و گیاه دارویی  با احتیاط و نباید افراط انجام داد.

آویشن و لاغری :

آویشن در طب سنتی دارای طبعی گرم می باشد و مناسب افراد سرد مزاج که در ناحیه شکم دارای چاقی و اضافه وزن دارند بسیار مناسب و موثر می باشد. آویشن موجب لاغری و کاهش وزن شده و متابولیسم بدن را افزایش داده و کمک زیادی به هضم سریع غذا، رفع یبوست و بهبود سیستم گوارش بدن می کند.خاصیت دیوریتیک (ادرار آور) آویشن موجب کاهش وزن می شود، افرادی که قصد لاغری دارند، مصرف روزانه 1 فنجان دمنوش آویشن در صبح و 1 فنجان در شب را فراموش نکنند.تا علاه بر استفاده از خواص آویشن در طول روز شب ها خوابی آرام و عمیق داشته باشند که خود تاثیر عالی بر کاهش وزن دارد.
 روش های استفاده از آویشن :
آویشن از قدیم الایم به صورت خشک و تازه در دسترس افراد بوده و آویشن تازه عطری خاص و منحصر به فردی دارد.البته دسترسی به آویش تازه در بعضی از مناطق ایران مشکل می باشد.آویشن تازه تا دو هفته در یخچال قابلیت نگهداری را دارد. مطلوب ترین دما برای نگهداری آویشن خشک دمای یخچال و محیط تاریک می باشد ،با این شرایط آویشن تا 6 ماه قابل نگهداری می باشد. رایج ترین نوع مصرف آویشن به صورت تازه و خشک و دارویی به صورت چای، دمنوش و شربت استفاده می کنند.در ادامه برایتان توضیح می دهیم که آویشن در چه غذاهایی قابلیت استفاده دارد و می توانید از آن در تهیه غذاهای متنوع استفاده نمایید، با ما همراه باشید.
  مصرف آویشن در چه غذاهایی قابلیت استفاده است ؟
در صورتی که قصد دارید از آویشن در تهیه غذاها در منزل استفاده نمایید، توصیه می کنم از آویشن تازه برای مرغ و از آویشن خشک شده برای مزه دار کردن ماهی استفاده نمایید، ضمنا از آویشن در انواع سوپ ها، سبزی قورمه، لوبیا پلو و انواع فست فودها می توانید استفاده نمایید.
 طرز تهیه سالاد مرغ و آویشن :
 یکی از منابع پروتئینی که برای سلامتی بدن مفید و پرخاصیت می باشد، مرغ است. برای تهیه سالاد مرغ و آویشن کافیست؛
سینه مرغ پخته؛ 2 عدد ،آب لیمو ترش؛ نصف فنجان، پودر آویشن، 1 قاشق چای خوری، روغن زیتون، 3 قاشق غذاخوری،سیر له شده 1 حبه،پوست لیمو ترش، نصف قاشق چایخوری، پیاز قرمز کوچک، 1 عدد، نمک، فلفل سیاه، به میزان لازم و زیتون سیاه بدون هسته نصف پیمانه
برای تهیه این سالاد سینه مرغ را پخته و در ظرف بزرگی ریش ریش کرده،پیاز قرمز را مکعبی ریز خورد کرده و تمام مواد را به مرغ و پیاز اضافه و ترکیب کنید.سالاد خوشمزه و رژیمی شما حاضر است.
 اسموتی توت فرنگی و آویشن :
 با تهیه این اسموتی طعمی جذاب و متفاوتی را خواهید چشید. برای تهیه این اسموتی باید:
توت فرنگی یخ زده: 1 پیمانه، ماست : نصف فنجان، شیر: نصف فنجان، آویشن تازه: چهار برگ، پوست لیمو ترش : نصف قاشق چایخوری
برای تهیه اسموتی ابتدا توت فرنگی، برگ های آویشن،شیر، ماست و برگ های آویشن را درمیکسر ریخته و ترکیب کنید، نوشیدنی شما با چند حرکت میکسر آماده شده می توانید در لیوان ریخته و با یخ میل نمایید، این اسموتی برای روزهار گرم تابستان بی نظیر و لذت بخش است.

طبع آویشن چیست ؟

 در طب سنتی گیاه بی نظیر آویشن دارای طبعی گرم و خشک می باشد. مصرف آن برای افراد صفراوی (گرم و خشک ) توصیه نمی شود، مصلح آویشن سرکه انگور می باشد.از آویشن به عنوان مصلح برای غذاهایی مانند: دوغ، پنیر و ماست تازه، لوبیا سبز، نخود سبز، انواع ماهی و گوشت دل، سیب زمینی و باقلا سبز استفاده می شود.
آشنایی با فراورده های آویشن :

خواص روغن آویشن :
از آویشن به صورت های مختلفی استفاده می شود، ادویه، عرق و بخور آویشن از جمله این فراورده های این گیاه می توان به روغن آویشن اشاره کرد، که در آروماتراپی بسیار کاربرد دارد. روغن آویشن حاوی 20 تا 50% تیمول می باشد و برای درمان مشکلاتی مانند : سرفه، معده درد، آسم ، عفونت های ادراری،بیماری های قلبی، سردرد و میگرن و بسته به نوع بیماری نوع و چگونگی مصرف روغن آویشن  متفاوت است.
خواص حمام آویشن : 
 در طب سنتی برای پیشگیری و بهبود بیماری های از حمام درمانی یا حمام گیاهی توصیه می شده، یکی از حمام های گیاهی برای درمان مشکلات تنفسی ، تقویت ریه، تنگی نفس و سرفه های مزمن و برای شفافیت پوست ، رفع جوش و آکنه پوست از حمام آویشن استفاده می شود. برای کاهش دردهای عضلانی کافیست در حمام آویشن نشسته و عضلات خود را ماساژ دهید. برای تهیه حمام آویشن کافیست  نصف لیوان عصاره آویشن را در وان ریخته و 1 ساعت درون آن دراز بکشید.در صورت عدم دسترسی به عصاره آویشن 50 گرم آویشن را جوشانده و سپس صاف کنید و به وان حمام اضافه نمایید.
خواص عرق آویشن :
از شاخه های گلدار گیاه آویشن عرق آن به دست می آید، نحوه تهیه عرق آویشن شبیه به گلاب و دیگر عرقیات گیاهی می باشد.عرق آویشن دارای طبعی گرم و عطری ملایم می باشد و تمام خواص آویشن را داراست.
 طرز تهیه دمنوش آویشن و خواص آن :
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد آویشن دارای گونه های زیادی می باشد.که در ایران 14 گونه وجود دارد و بیشتر در پخت و پز مورد استفاده قرار می گیرد.آویشن دارای عطر و طعم بی نظیری می باشد و برای درمان بسیاری از بیماری ها حتی لاغری استفاده می شود. وجود خواص ضد باکتریایی و تیمول در آویشن موجب شده تا در زمان سرما خوردگی برای درمان سرفه های طولانی از آویشن استفاده شود. البته از آویشن به عنوان دمنوش در ایران بسیار استفاده می شود، در ادامه به بررسی خواص دمنوش آویشن و انواع دمنوش های آویشن پرداخته می شود با ما همراه باشید.

طرز تهیه دمنوش آویشن :

یکی از نوشیدنی های پرخاصیت چای و دمنوش آویشن می باشد.که از دم کردن آویشن به دست می آید، برای تهیه دمنوش آویشن باید 1 قاشق چایخوری از گل آویشن خشک را درقوری چینی ریخته و به اندازه یک لیوان آب جوش به آن اضافه نمایید و اجازه دهید 10 دقیقه دم بکشد، برای طعم دار کردن آویشن می توانید از نبات، شکر و عسل استفاده نمایید. اما توصیه می کنم از عسل برای شیرین کردن دمنوش آویشن استفاده نمایید تا خواص آن چندین برابر شود.دمنوش آویشن برای هضم غذا،درمان دلدرد، نفخ،ضد سرفه و خلط آور، کاهش استرس و بی خوابی بسیار موثر است.
طرز تهیه دمنوش آویشن و زعفران :
 در بین ایرانیان عطر و طعم زعفران آنها را به یاد غذاها و چای های خوش عطر و طعمی که با زعفران طعم دار شده اند می اندازد. زعفران گیاه پرخاصیتی می باشد که در تمام خانه های ایرانی ها مورد استفاده قرار می گیرد. ترکیب دمنوش زعفران و آویشن بسیار پرخاصیت و پرطرفدار، یک ساعت بعد از غذا می توانید این دمنوش را میل نمایید. دمنوش آویشن و زعفران برای افراد سرد مزاج بسیار مفید می باشد و بهتر است قبل از خواب میل نشود.برای تهیه این دمنوش کافیست ترکیبی از آویشن و زعفران به نسبت 2 به 1 را در فنجان ریخته و مقداری آب جوش اضافه و بعد از 5 دقیقه این دمنوش پرخاصیت آماده و می توانید با عسل شیرین و میل نمایید.

فواید دمنوش زعفران و آویشن :
 دمنوش زعفران و آویشن دارای خواص درمانی زیادی می باشد. برای هضم غذا، کاهش اضطراب و استرس،درد معده، پاک شدن کلیه و مثانه ،تقویت حافظه، جلوگیری از آلزایمر،جلوگیری از سرطان و شادی آور و موثر می باشد. مصرف این دمنوش برای زنان باردار ممنوع و مضر است.
  طرز تهیه چای آویشن و خواص آن :
نحوه تهیه چای آویشن دقیقا شبیه به دمنوش آویشن می باشد. 1 قاشق غذاخوری آویشن خشک را همراه با 2 لیوان آب جوش مخلوط کرده و اجازه دهید 10 دقیقه دم بکشد. بعد از دم کشیدن چای آویشن را میل نمایید.این چای در فصل زمستان برای درمان زکام و سرماخوردگی، برونشیت، تسکین گلو درد، ضعف بدن و سیتوزین توصیه می شود.
مضرات آویشن :
در کنار خواص بی نظیر آویشن مضرات و عوارض زیادی دارد، از جمله این عوارض عبارتند از؛
آلرژی؛ آویشن در تیره نعناعیان می باشد،در صورتی که به این تیره از گیاه آلرژی دارند از مصرف این گیاه خودداری نمایند.
غده تیروئید؛ غده هیپوفیز موجب تحریک غده تیروئید می شود،آویشن تاثیر منفی بر غده تیروئید دارد.
دوران بارداری و شیردهی؛ آویشن یک گیاه قابض و قاعده آور می باشد و در زنان باردار خطر سقط جنین وجود دارد.زنان باردار بهتر است از این گیاه در دوران بارداری با دوز پایین استفاده نمایند.
التهاب پوست؛افرادی که آلرژی و حساسیت دارند بهتر است در مصرف روغن آویشن محتاط باشند.
کودکان زیر 10 سال؛ مصرف آویشن برای کودکان زیر 10 سال حتی به صورت دهان شویه های حاوی لیسترین مضر می باشد مگر به تجویز دندانپزشک
سلامت قلب ؛ مصرف روغن آویشن در بعضی افراد موجب تشنج، ایست قلبی، کما و تندی نفس می شود.
فشار خون بالا؛ آویشن برای افرادی که دارای فشار خون پایین هستند خطری ندارد، اما افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند،مصرف آویشن موجب بالا رفتن فشار خون می شود.
تداخل هورمون ها ؛ مصرف آویشن در دوران قاعدگی، بارداری و شیردهی خطرناک و مصرف بی رویه آویشن موجب بر هم زدن هورمون ها می شود.
تاخیر در روند لخته شدن خون ؛ در صورتی که آویشن بی رویه مصرف شود موجب می شود تا روند لخته شدن خون در بدن به تاخیر بیافتد. توصیه می شود افراد قبل از عمل جراحی از مصرف آویشن خودداری نمایند.

موارد منع مصرف آویشن :

 افرادی که مبتلا به تیروئید هستند و اختلالاتی در این غده دارند، همچنین زنان باردار، کودکان زیر 10 سال و زنان شیرده از جمله افرادی هستند که باید در مصرف آویشن و فرآورده های آن احتیاط کنند. تیمول موجود در آویشن موجب کاهش ضربان قلب، افت دمای بدن، ایجاد حالت تهوع،سردرد،سرگیجه و استفراغ می شود.مصرف بیش از حد آویشن موجب یبوست شده و در زمان تب نباید این دمنوش میل شود.

تداخل داروها با آویشن :
 طبق تحقیقات انجام شده مصرف آویشن همراه با بعضی از گیاهان دارویی و مکمل ها می تواند تاثیرات جبران ناپذیری داشته باشد. در صورتی که از آلرژی رنج می برید و یا تحت درمان خاصی مانند درمان تیروئید هستید از مصرف آویشن خودداری کنید، چون واکنش معکوس دارد.
 کاشت و برداشت آویشن :
آویشن از جمله گیاهان دارویی مناسب مناطق نیمه خشک و معتدل می باشد که علاقه زیادی به کم آبی دارد و دمای بالا را می تواند تحمل کند، آویشن  برای رشد نیاز به هوای گرم و نور کافی دارد.به همین علت توصیه می شود بذر این گیاه در برابر سرما مقاومت بالایی ندارد و رشد این گیاه در ماه های سرد سال بسیار کند و دمای مناسب برای رشد این گیاه 21 تا 25 درجه سانتی گراد می باشد.آویشن برای رشد به نور کافی نیاز دارد و در صورتی که روی سطوح شیب دار و دامنه های جنوبی کاشته شود رشد بهتری خواهد داشت.
خاک مناسب آویشن :
 یکی از مهمترین عوامل در رشد گیاهان خاک می باشد، خاک های سبک و حاوی ترکیبات کلسیم و اسید مناسب مطلوب ترین شرایط را برای رشد آویشن فراهم می کند.آویشن به دو روش بذری و رویشی کاشته و روش بذری به دو روش مستقیم و غیر مستقیم کاشته می شود. برداشت گیاه آویشن بعد از یکسال پس از کاشت انجام می شود. ولی در سال های بعدی 2 الی 3 بار انجام می پذیرد.
برداشت آویشن :
اولین برداشت آویشن در اواسط بهار و با به گل نشستن بوته ها شروع می شود. در فصل های تابستان و پاییز برداشت آویشن انجام می شود و بعد از برداشت گل ها را زیر نور مستقیم خورشید قرار داده و بعد از گرفتن رطوبت آن با استفاده از خشک کن های الکتریکی  و در دمای 40 درجه سانتی گراد خشک می شود.
بیماری و آفت آویشن :
یکی از گیاهان دارویی مقاوم که به ندرت دچار آفت و بیماری می شود، آویشن است، بیشتر متخصصان کشاورزی توصیه می کنند که از دادن سم به این گیاه خودداری تا به راحتی و بدون هیچ دغدغه ای در پخت غذا استفاده شود. برگ های آویشن بعد از خشک شدن باید در محیط خنک و با تهویه مناسب و به دور از نور خورشید نگهداری شود، در صورتی که آویشن در شرایط مطلوب نگهداری شود، به مدت دو سال عطر خود را حفظ می کند.

0 دیدگاه برای این مقاله ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پشتیبانی
آخرین بازدید لحظاتی پیش
سلام دوست عزیز
شما میتوانید برای برقراری ارتباط و گرفتن راهنمایی از کارشناسان خبره ما در تلگرام به ما پیام دهید