آبان
شیرین بیان و خواص درمانی آن

شیرین بیان و خواص درمانی آن


زمان مطالعه : 4 دقیقه

آیا تا به حال گیاه شیرین بیان را دیده اید؟ آیا از خواص بی نظیر این گیاه اطلاعی دارید، می بینم که پاسختان یک نه کشیده همراه با تعجب است، امکان دارد عده ای از شما در ماه مبارک رمضان و برای رفع عطش از این گیاه استفاده می کنید و تا حدودی با این گیاه آشنایی دارید. این گیاه 4000 سال پیش مورد استفاده بشر بوده و خواص بی نظیر و منحصر به فردی دارد. عرقیات سنتی از گذشته های بسیار دور تا به امروز به عنوان یکی از موثرترین روشهای درمانی در حوزه طب سنتی بوده است. از گیاه شیرین بیان فرآوردهای زیادی تولید میشود، به عنوان مثال عرق شیرین بیان از جمله منحصربفردترین عرقیات گیاهی است که دارای خواص فوق العاده ایست، انواع عرقیات گیاهی بسته به خواص و ماده موثره خود کاربردهای مختلفی دارد.

شیرین بیان چیست ؟

شیرین بیان گیاهی علفی و خودرو از تیره باقلاییان و راسته باقلا سانان بومی شمال آفریقا، نواحی معتدل آسیا و جنوب اروپا می باشد. تعداد برگ ها 4 تا 7 عدد و گل هایی به رنگ زرد، ارغوانی، بنفش و آبی مایل به سفید دارد که در ابتدای فصل تابستان می روید و میوه ای به رنگ قهوه ای و ریشه و ساقه این گیاه نیز مصرف دارویی دارد. در زبان فارسی به شیرین بیان در شیراز مهک و در گویش اصفهانی به مجو (مژو)، به ترکی شیرین بیان به هندی ملهتی جیتهی مدومرتی و در فرنگ به گلیسریزه شهرت دارد، در نسخه های کشاورزی قدیم شیرین بیان به سوس (زبان عربی) معروف بوده و در کتاب کشاورزی معرفت فلاحت نوشته شده : اگر اصل سوس را در آب بجوشند و تخم خربزه در آن آغشته کنند و بعد از آن زراعت کنند از کرم محفوظ ماند.

 عرق شیرین بیان یکی از خاص ترین عرقیات گیاهی است که دارای خواص فوق العاده ایست. 

انواع گونه های شیرین بیان :

شیرین بیان دارای گونه های مختلفی است از جمله؛ گونه اسپانیایی، گونه روسی، گونه ایرانی و گونه ترکی، در ایران بیشتر در دشت رباط ترک و مزارع اطراف آن گونه ایرانی که دارای ریشه های نسبتا ضخیمی است رشد می کند.
ترکیبات شیرین بیان :
شیرین بیان حاوی ترکیبات مختلفی است،اما گلیسیرریزین از مهمترین این ترکیبات  بوده  تاثیر زیادی در هیدرولیز به اسید گلیسیریتینک و تبدیل دو مولکول آب و گلوگورنیک اسید دارد. همچنین در شیرین بیان اسیدهای آمینه، استرودل ها، روغن های فرار، نشاسته، قند، گلوکز، ساکاروز، فلاونوئیدها، ایزو فلاونوئیدها، لیگنین، موم ها و آمین ها موجود است. ضمنا این گیاه دارویی حاوی  انواع ویتامین های گروه ب، آهن، روی، پتاسیم، سیلیکون، بتا کاروتن، تیمول، فنول، کوئرستین، اسید فرولیک مواد معدنی و کلسیم می باشد.

خواص شیرین بیان :

 شیرین بیان به علت طعم خاصی که دارد برای شیرین کردن و خوش عطر کردن داروهای تلخ، نوشیدنی های غیر الکلی و همچنین خوش عطر کردن تنباکو کاربرد زیادی دارد. معمولا افراد سیگاری در آمریکا از این گیاه بی نظیر برای اضافه کردن عطر و طعمی متفاوت در سیگار از آن استفاده می کنند. طبع این گیاه گرم و خشک بوده و با مصلح کتیرا باید مصرف شود. قرن ها پیش در طب سنتی چینی از شیرین بیان به عنوان داروی ضد التهاب و سرفه و موثر در سرماخوردگی استفاده می شده و طبق تحقیق انجام شده در سال 2003 این گیاه از رشد ویروس سارس به خوبی جلوگیری می کند.

جیمز دوک در کتاب داروخانه سبز خود در وصف شیرین بیان اینگونه نوشته  :
شیرین بیان در درمان آسم، طاسی سر، شوره سر، آفت دهان، بوی بد دهان، سندرم خستگی مزمن، سرفه، افسردگی، التهاب لثه، نقرس، عفونت اچ آی وی، سوزش سر معده،آسم، پیشگیری از پوسیدگی دندان، انسداد ریه،درمان آرتریت،یائسگی، مشکلات کبد، زونا، التهاب تاندون، عفونت های ویروسی، عفونت های مخمری، زخم معده، لایم، تورم پروستات و پسوریازیس بسیار موثر است.
 در ادامه به بررسی خواص بی نطیر این گیاه می پردازیم با ما همراه باشید.
 رفع کک و مک :

 برای درمان کک و مک کافیست نصف قاشق چایخوری عصاره شیرین بیان را با 4 قاشق چایخوری روغن جوجوبا  ترکیب و یک پنبه را آغشته به این ترکیب کرده و روی نواحی مورد نظر بزنید، بعد از 30 دقیقه پوستتان را با آب بشویید، برای گرفتن نتیجه این روش را تا یک ماه هر روز انجام دهید.
درمان بیماری حرکت :
در زمان سفر امکان دارد با مشکلات حرکتی مواجه شوید، در زمان سفر با مصرف آب نبات شیرین بیان به کاهش و کنترل علائم حرکتی کمک زیادی می کنید.
درمان عفونت ویروس پاپیلوم انسانی :
از تکه های شیرین بیان میتوانید برای درمان عفونت پاپیلوم انسانی استفاده نمایید کافیست تکه های شیرین بیان را خرد کرده و مستقیم روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید.
دررمان میخچه :
 زجر آورترین مشکل وجود میخچه در کف پا است که توان حرکت را سلب می کند. برای خلاصی از میخچه کافیست 1 قاشق غذاخوری پودر شیرین بیان را با کمی روغن خردل ترکیب کرده و خوب بهم بزنید تا خمیر غلیظی به دست بیاید این خمیر را قبل از خواب روی  ناحیه مورد نظر زده و اجازه دهید تا صبح روی میخچه باقی بماند، صبح با آب گرم بشویید، این کار را هر شب انجام دهید تا به نتیجه دلخواه برسید.

درمان زخم های دهان :
 از شیرین بیان برای درمان زخم دهان، آفت، تورم و خونریزی لثه استفاده می شود.برای درمان زخم دهان کافیست 1 قاشق غذاخوری شیرین بیان را در 2 فنجان آب گرم ریخته و اجازه دهید تا 3 ساعت شیرین بیان در آب خیس بخورد، در نهایت با این محلول روزی چند بار دهانتان را بشویید و آنقدر تکرار کنید تا زخم دهان بهبود یابد.
تسکین درد زونا :
از شیرین بیان برای درمان و تسکین درد زونا ستفاده می شود، کافیست 1 قاشق چایخوری از پودر شیرین بیان را با کمی آب مخلوط تا یک خمیر نرم درست شود، این خمیر را روی نواحی آسیب دیده زده و اجازه دهید تا خشک شود.سپس پوستتان را بشویید.این عمل را روزی 3 بار انجام دهید، حتی می توانید از دمنوش خنک شده شیرین بیان روی نواحی آسیب دیده بزنید.
درمان دیابت :
شیرین بیان توانایی بالقوه ای در کنترل و درمان دیابت دارد. طبق تحقیقات انجام شده مصرف شیرین بیان تاثیر شگرفی در کاهش قند خون و علائم دیابت دارد.
درمان فشار خون پایین :
گاهی اوقات افراد دچار افت فشار خون می شوند و اگر به سرعت فشار آنها بالا نیاید، امکان بیهوشی وجود دارد، افرادی که دچار افت فشار خون می شوند باید روزانه دمنوش یا آب شیرین بیان مصرف کنند تا مشکلشان حل شود.برعکس افرادی که دارای فشار خون بالا هستند در مصرف شیرین بیان احتیاط کنند.
 درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک :
برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک می توانید از مکمل های شیرین بیان و یا جوشانده شیرین بیان روزی 3 بار و به مدت 4 هفته استفاده نمایید.
درمان درماتیت آتوپیک :
برای کاهش سریع علائم درماتیت آتوپیک کافیست روزانه 3 بار دمنوش شیرین بیان را مصرف نمایید.
دمنوش شیرین بیان و درمان انواع دردها :
 برای درمان بیشتر بیماری ها از جمله ؛
گوش درد، غدد متورم،سوزش سرمعده، گرفتگی سینه، درد معده، روزاسه، گرگرفتگی، پینه، گرفتگی و تنگی کانال مچ دست، گرفتگی صدا، تسکین ترشی معده، رفلاکس اسید معده، تبخال دستگاه تناسلی، ریزش مو، افزایش قطر مو، زخم معده، ورم لوزه ها،خارش مقعد، عفوت قارچی کشاله ران، سرخک، آفت دهان،تبخال، خلط، تاول های ویروسی،آسیب های کبدی، کاهش وزن، خس خس سینه، اگزما،عفونت گلو درد، گرفتگی ریه، روماتیسم مفصلی، کاهش علائم یائسگی، سندرم پیش از قاعدگی، پیشگیری از سرطان، سندرم خستگی مزمن، تقویت دستگاه ایمنی، بیماری سل، تصلی شرایین، م زدایی از بدن، افزایش قدرت باروری در زنان، هپاتیت، اختلالات عصبی،سلامت دستگاه قلبی و عروقی و تفروپاتی دیابت بسیار مفید و موثر است.


عوارض جانبی شیرین بیان و تداخلات دارویی :
مصرف شیرین بیان می تواند منجر به اختلالات قلبی و فشار خون بالا و عوارض قلبی مانند نارسایی احتقانی قلب، و آرتیمی قلبی شود. همچنین مصرف شیرین بیان در شرایط حساس هورمونی مانند سرطان سینه، سرطان تخمدان و فیبروئید رحمی و دوران بارداری به هیچ عنوان توصیه نمی شود چون شرایط را بدتر و منجر به سقط جنین یا زایمان زود هنگام می شود. 
مصرف شیرین بیان می تواند در آقایان میزان ترشح تستوسترون را کاهش داده و منجر به کاهش میل جنسی شود.
مصرف شیرین بیان همراه با داروهای مالاریا، سل، ضد افسردگی، دگزامتازون، پردنیزون و دیگر داروهای استروئیدی، میدازولام، وارفارین و دیورتیک یا قرص آبی تداخل دارویی داشته و عوارضی را به دنبال داشته باشد، در صورتی که داروی خاصی را مصرف می کنید، حتما قبل از مصرف شیرین بیان با پزشک خود مشورت کنید.

0 دیدگاه برای این مقاله ثبت شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *