شهریور
از خواص شگفت انگیز شلتوک چه می دانید!

از خواص شگفت انگیز شلتوک چه می دانید!


زمان مطالعه : 4 دقیقه

هر گیاهی که درطبیعت وجود دارد، دارای خواص خاص و منحصر به فردی است که برای سیستم بدن و سلامت انسان فواید بی نظیری دارد، بر همین اساس در طب سنتی از برخی گیاهان با نام گیاه دارویی معرفی میشوند، از گیاهان دارویی محصولات متنوعی تولید میشود، اما در این میان عرق گیاهی از پرفروشترین ها و پرمصرفترین ها در این زمینه میباشد. شاید بارها نام شلتوک را شنیده اید و تا حدودی از خواص آن مطلع باشید ولی آیا می دانستید که شلتوک با سبوس متفاوت است؟ در این مقاله قصد داریم در مورد خواص بی نظیر شلتوک و عرق شلتوک نکات جذابی را بیان کنیم. عرق شلتوک یکی از پرکاربردترین عرقیات گیاهی برای لاغری است. 
در حال حاضر به جهت پی بردن افراد به خواص بینظیر عرقیات گیاهی، فروش عرقیات گیاهی بیش از گذشته رواج یافته است و افراد زیادی تمایل به درمان و بهبود مشکلات خود از طریق گیاهان دارویی هستند. 

گیاه شلتوک چیست ؟

شلتوک یا چلتوک در زبان فارسی به برنج پوست نگرفته شده گفته می شود. برنج گیاهی یک ساله که در مناطق گرم و مرطوب تا ارتفاع 5/1 متر رشد می کند، دانه های برنج در خوشه ای به نام سنبه قرار دارد. برنج پوست نگرفته شده به برنج قهوه ای معروف است.شلتوک سرشار از ویتامین های گروه ب، پانتوتنیک اسید، منیزیم، پتاسیم، روی، آهن، منگنز، مس ، ویتامین ای وسلنیوم می باشد.

تفاوت شلتوک و سبوس برنج:

معمولا در برنجکوبی ابتدا شالی یا همان برنج کامل با پوسته را در دستگاه تمیز کن ریخته تا تمیز شود، پوسته بیرونی که جدا می شود، همان شلتوک است و سپس برنج در دستگاه سفید کن ریخته شده تا پوست دیگر آن که سبوس نام دارد، از برنج جدا شود. شلتوک و سبوس سرشار از ویتامین ب بوده و از نظر خواص شبیه به یکدیگر است ، اما از نظر طعم ، به علت اضافه شدن خرده های برنج در زمان جداسازی سبوس دارای طعم مطبوع تری است.

برای خرید عرق شلتوک اصل و ارگانیک هم اکنون می توانید از لینک روبرو استفاده نمائید.       خرید عرق شلتوک

طبع شلتوک از نظر طب سنتی :

 در طب سنتی طبع شلتوک گرم و خشک است. از زعفران، زیره و شوید به عنوان مصلح استفاده می شود.

آیا شلتوک برنج خوردنی است؟

به دلیل بافت سخت شلتوک مصرف آن به صورت خام ممکن نیست، اما عده ای اقدام به تهیه دمنوش از شلتوک کرده و از خواص آن بهره می برند، شلتوک ها را ابتدا پودر کرده و سپس با آن دمنوش تهیه می کنند.

طرز تهیه دمنوش شلتوک :

ابتدا شلتوک را شسته و و در قوری چینی ریخته و آب جوش را به آن اضافه کرده و به مدت 15 دقیقه اجازه دهید، دم بکشد و سپس مانند دیگر دمنوش ها با نبات و عسل میل نمایید.

خواص شلتوک :

شلتوک دارای خواص فراوانی برای سلامتی و سیستم بدن است، که عبارتند از ؛

سلامت قلب و دستگاه عروقی :

دمنوش شلتوک باعث کاهش کلسترول خون شده و اسیدهای چرب اشباع نشده را در رگ ها از بین می برد.ویتامین های موجود در شلتوک موجب افزایش تعادل هموستاز خون شده و به عنوان یک ضد سرطان عمل می کند.

لاغر کننده :

مصرف فیبر در هر وعده غذایی موجب می شود به آسانی و راحتی کاهش وزن داشته باشید. وقتی شما تغذیه متنوعی داشته باشید فیبرهای متفاوتی را دریافت می کنید که هر کدام خواص تکمیلی دارند،فیبر موجود در شلتوک موجب سرعت بخشیدن به هضم غذا و در نتیجه باعث کاهش وزن می شود.

پیشگیری از سفیدی مو:

وجود ویتامین ب 5 موجود در شلتوک دارای اهمیت زیادی می باشد. برای افزایش سوخت و ساز پیاز مو، توصیه می شود از این ماده غذایی غنی روزانه به صورت های خوراکی و غیر خوراکی استفاده شود. برای مصرف غیر خوراکی شلتوک کافیست؛ مقداری از شلتوک را در آب خیس کرده و از آبکش رد کرده و با 1 عدد زرده تخم مرغ ترکیب و 3 ساعت قبل از حمام روی موها قرار داده و در حمام موهایتان را با شامپو بشویید.همچنین می توانید مقداری شلتوک را در آب به مدت 20 دقیقه جوشانده و بعد از سرد شدن موهای خود را با آن ماساژ دهید، این ماساژ موجب رفع ریزش، خارش و شوره مو می شود.

دستگاه گوارش :
یکی از دمنوش های ملین و مسهل دمنوش شلتوک است.این دمنوش بهترین درمان طبیعی برای یبوست، بواسیر، سرطان کولون بوده و سوء هاضمه را رفع و کم اشتهایی را درمان می کند.
تقویت کننده اعصاب :
وجود ویتامین های گروه ب تاثیر زیادی در افزایش متابولیسم ،تقویت سیستم عصبی و دستگاه ایمنی بدن دارد. متابولیسم باعث رشد و تقسیم سلول ها شده ،وجود ویتامین ب و مصرف آن به صورت مرتب باعث درمان بیماری های عصبی، وسواس، کاهش افسردگی و استرس می شود.بدین منظور کافیست 1 قاشق غذاخوری پودر شلتوک را همراه با ماست و یا در غذا و همراه سوپ مصرف نمایید.
درمان سرطان :
وجود ویتامین ای و آنتی اکسیدان های موجود در شلتوک باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلاء به سرطان  و آپوپتوز سلول های سرطانی می شود.
تقویت حافظه :
منگنز تاثیر زیادی در تقویت عملکرد مغز دارد، شلتوک سرشار از منگنز و ویتامین های گروه ب بوده و باعث تقویت حافظه شده و از زوال عقل جلوگیری می کند.
درمان پوکی استخوان :
استخوان های بدن از کلسیم، فسفر، مواد معدنی و منگنز ساخته شده و وجود فسفر و منگنز باعث کاهش خطر ابتلاء به پوکی استخوان مخصوصا در دوران یائسگی می شود.
درمان سنگ کلیه :
فیتیک اسید موجود در شلتوک باعث کاهش جذب کلسیم از روده شده و از ابتلاء به سنگ کلیه جلوگیری می کند.

سلامت پوست :
وجود ویتامین ای و آنتی اکسیدان های موجود در شلتوک تاثیر زیادی در کاهش چین و چروک و پیری زودرس پوست دارد. شلتوک مانند یک مرطوب کننده عمل میکند و رطوبت پوست را افزایش داده و باعث ترمیم و رفع زخم می شود.کافیست مقداری شلتوک را در آب جوشانده و بعد از خنک شدن به کمک پنبه روی پوست بزنید و اجازه دهید 15 دقیقه روی پوست بماند، سپس پوست را با آب گرم بشویید. شلتوک باعث روشن شدن پوست و رفع لکه های پوستی می شود.
درمان کم خونی :
شلتوک سرشار از آهن و ویتامین ب بوده و موجب افزایش گلبول های قرمز خون شده و آنمی و کم خونی را درمان می کند، همچنین پتاسیم موجود در شلتوک باعث کاهش فشار خون می شود.
درمان مشکلات تنفسی :
 آنتی اکسیدان های موجود در شلتوک خواص ضد التهابی داشته و موجب التهابات ناشی از آلرژی می شود.
درمان مشکلات حرکتی :
کمبود ویتامنی ب  در بدن باعث گرمی پا، گرفتگی ماهیچه های ساق پا و ایجاد درد می شود.مصرف شلتوک موثرترین روش برای درمان مشکلات حرکتی و گرفتگی ماهیچه ها می باشد.

درمان دیابت :

 دیابت یکی از بیماری هایی است که زمینه ساز بروز بیماری های دیگر بوده و موجب افزایش فشار خون و به مرگ خاموش معروف است. شلتوک سرشار از فیبر بوده و بهترین منبع طبیعی و گیاهی برای درمان دیابت نوع دو می باشد. فیتوسترول موجود در شلتوک به کنترل قند خون کمک و قند خون را تا حد چشمگیری کاهش می دهد.

عوارض شلتوک :

 شلتوک علاوه بر خواص فراوان و بی نظیری که دارد، امکان دارد دارای عوارضی باشد.مصرف شلتوک در بعضی از افراد موجب بروز حساسیت و آلرژی شده و واکنش های آلرژیک مانند خارش و قرمزی را به وجود می آورد. زیاده روی در مصرف شلتوک برای افردا مبتلا به بیماری های گوارشی، زخم معده، کولیت عصبی روده مضر و موجب اسهال و انسداد روده می شود. مصرف آن برای زنان باردار، نوزادان و کودکان زیر 2 سال توصیه نمی شود.
مصارف دیگر شلتوک :
از شلتوک فراورده های زیادی به دست می آید و به غیر از مصارف خوراکی مصارف دیگری دارد، اما در ایران شلتوک بازمانده در شالی کوبی بلا استفاده باقی می ماند.
اگر شلتوک در دمای کنترل شده سوزانده شود، حرارتی در حدود 6/3 کیلو کالری در هر گرم تولید می کند.از خاکستر شلتوک در صنایع جذب روغن، صنعت فولاد، سیمان و بتن،آجرهای نسوز، بلوک های ساختمانی،اصلاح خاک ساختمان، کنترل آسیب حشرات در انبار مواد غذایی و... استفاده می شود.
از شلتوک می توان در راه اندازی پروژه های ارزان قیمت، کاهش آلودگی محیط زیست، تولید انرژی های تجدید پذیر و همچنین بکارگیری افراد محلی و اشتغال استفاده و در نتیجه به عنوان یک ثروت ملی از آن بهره برد. همچنین از شلتوک در ساخت مواد آرایشی و بهداشتی استفاده می شود. 

1 دیدگاه برای این مقاله ثبت شده است

  • پریسا گفته :

    07:03
    1402/09/20

    مدیر سایت گفته :

    سلام و عرض ادب ممنون از حسن توجه شما

    07:03
    1402/09/20

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *