آبان
خواص عرق کاسنی

خواص عرق کاسنی


زمان مطالعه : 4 دقیقه

در ایران شهرهای زیادی اقدام به تولید گلاب و عرقیات گیاهی می کنند، از این میان عرقیات کاشان، عرقیات قمصر، عرقیات برزک، عرقیات نیاسر از مهمترین و شناخته ترین ها در تولید عرقیات گیاهی هستند، در ادامه به معرفی گیاه کاسنی و خواص عرق کاسنی می پردازیم.
یکی از گیاهان جذاب و زیبای طبیعت که در احادیث به آن اشارات زیادی شده و مصرف آن برای درمان بیشتر دردها توصیه شده، گیاه کاسنی است. در فصل تابستان پر طرفدارترین نوشیدنی و شربت در بین ایرانی ها شربت خنک و خوش طعم کاسنی می باشد. کاسنی در بین ایرانی ها دارای اهمیت زیادی می باشد و در تمام آشپزخانه ها در بین دیگر ادویه ها شیشه کاسنی به طور چشمگیری خودنمایی می کند. این گیاه که از تمام اجزاء و قسمت های آن استفاده های دارویی می شود، با گل های ارغوانی زیبا دارای خواص زیادی می باشد. در حدیثی امام صادق (ع) فرمودند" بر تو باد کاسنی، چرا که منی را افزایش می دهد و فرزند را نیکو می گرداند. گرم و ملین است و بر مردانگی فرزند می افزاید." در این مطلب قصد داریم در مورد خواص بی نظیر کاسنی نکات جالبی را بیان کنیم، خالی از لطف نیست تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

کاسنی چیست ؟

 کاسنی گیاهی علفی یک یا چند ساله از تیره گل ستاره ای راسته گل مینا که گونه ها وحشی آن به ارتفاع بین 50 تا 150 سانتی متر و گونه پرورشی ارتفاعی تا 2 متر دارد. ریشه کاسنی قوی و به اندازه قطر انگشت و ارتفاع 150 سانتی متر به رنگ قهوه ای (در صورت قطع شدن به رنگ سفید تغییر رنگ می دهد). ساقه کاسنی باریک و استوانه ای شکل پوشیده از برگ های سبز دندانه دار متناوب و تارهای فراوان در بین رگ برگ های میانی می باشد.برگ های کاسنی شبیه به برگ های چغندر تازه و حالت آغوشی دارند.گل های زیبا و خوشرنگ کاسنی که در تابستان و در ماه تیر تا شهریور ظاهر می شود.گل های کاسنی به رنگ آبی هستند اما بسته به منطقه رشد و آب و هوا به رنگ قرمز یا سفید نیز دیده شده. میوه کاسنی 4 فندقه و مسطح می باشد. گیاه کاسنی در جهان دارای 4 گونه وحشی و 2 گونه پرورشی و دارای انواع مختلفی می باشد، اما گونه های بری (در ایران کشت نمی شود) کاسنی زرد (گل قاصدک) که در طب سنتی به ترخشقون شناخته می شود و کاسنی معمولی از معروف ترین نوع کاسنی هستند. کاسنی بومی جهان قدیم بوده و مصرف آن به دوران قبل از میلاد مسیح باز می گردد. در قاره آمریکا کاسنی به صورت خودرو رشد می کند، خاستگاه اصلی این گیاه اروپای مرکزی، مناطق غربی و مرکزی آسیا و شمال آفریقا می باشد. کاسنی در ایران دارای پراکندگی رشد مخصوصا در شهرهای آذربایجان، خراسان، اطراف تهران، رودبار، ارومیه، گیلان، رشت، فارس، لاهیجان، بلوچستان،آبادان ، فریمان، بجنورد، قزوین، سرشت ، فسار رود، اقلید می باشد.

البته در ایران کاسنی معمولی که یک گیاه پایا با گل های آبی و یا ارغوانی رشد می کند به نام های هندبا،کاسنی، کاسنی تلخ، شکوریه، سرس، اندیو، کاسیا، کاسنی وحشی، کاسنی صحرایی، بقله یهودیه، بقله المبارکه، تلخی، کستاج، هلفیفا، هندب، هندبی، لعساعه، تلخک، تلخ جکوک، انگوپا، انوپا، هندبید معروف و مشهور است.کاسنی یک گیاه مدیترانه ای است که حتی در کشور اتیوپی می روید. از کاسنی در تهیه انواع سالادها استفاده می شود و در بعضی از کشورها برگ های آن را مانند اسفناج پخته و مصرف می کنند. از ریشه کاسنی به صورت پودر شده به عنوان جایگزین قهوه استفاده می شود، قرن هاست که از کاسنی به عنوان یک دارو بین المللی برای درمان بیماری های مختلف استفاده می شود.

ترکیبات کاسنی :

قسمت های مورد استفاده کاسنی برگ، ریشه و گل های این گیاه بی نظیر است.کاسنی حاوی مقادیر زیادی منیزیم، پتاسیم، روی، فولات، کلسیم، ویتامین آ،کربوهیدرات،ویتامین های گروه ب،فیبر خوراکی، پروتئین، بتاکاروتن، لوتئین، نیاسین، پانتوتتیک اسید، فولیک، ویتامین C ،ویتامین K، مواد معدنی، آهن، منگنز و سدیم می باشد. 

جهت خرید عرق کاسنی درجه یک و با کیفیت هم اکنون می توانید از لینک روبرو استفاده نمائید.      خرید عرق کاسنی

انواع کاسنی :

 کاسنی دارای انواع مختلفی است، کاسنی فرنگی یا کاسنی سالادی (هندبا )، شیکوریومانتپبوس، کاسنی تلخ گیاهی از خانواده کاسنی دارای برگ های تکه تکه بلند و گاهی تابدار می باشد. این گیاه خوراکی بوده و به صورت خام و پخته در انواع سالادها استفاده می شود. طعم و مزه این گیاه کمی تلخ و شبیه به مزه ساقه کرفس و در استان های شمالی فرانسه رشد می کند، اما بلژیکی ها ریشه آن را خشک کرده و به آلمان و فرانسه صادر می کنند. بلژیک بزرگترین صادر کننده کاسنی فرنگی می باشد و در این کشور بهترین نوع کاسنی پرورش داده می شود و به نام کاسنی بروکسل معروف و به فروش می رسد، در ایران به نام کاهو اهوازی یا چینی معروف است. کاسنی فرنگی مقوی کبد بوده و برای تصفیه خون بسیار مفید و موثر می باشد.

آشنایی با خواص کاسنی :

گیاه کاسنی به علت دارا بودن خواص فراوان در طبیعت به عنوان گیاه جادویی شناخته می شود.کاسنی سرشار از مواد معدنی و انواع ویتامین ها بوده و از بیماری های قلبی و گوارشی جلوگیری می کند، در ادامه شما را با دیگر خواص کاسنی آشنا می کنیم.
 درمان مشکلات گوارشی با کاسنی :
کاسنی حاوی اینولین است که یک نوع پر بیوتیک قوی در بین باکتری های مفید برای بدن می باشد. برای درمان بعضی از بیماری های و مشکلات گوارش مانند؛ریفلاکس معده ، سوء هاضمه،سوزش معده از اینولین استفاده می شود.میزان اسید دستگاه های بدن با اینولین کاهش پیدا می کند.
سلامت قلب  :
 گیاه کاسنی سرشار از فنل های گیاهی بوده که دارای خاصیت ضد لختگی و ضد آریتمی می باشد،این ترکیبات خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و در دمنوش کاسنی به وفور وجود دارد و و موجب تعادل عالی خون و پلاسما شده و مصرف دمنوش کاسنی ریسک ابتلاء به بیماری های قلبی عروقی را تا حد زیادی کاهش می دهد.کاسنی موجب کاهش کلسترول بد خون شده و از سکته مغزی و قلبی جلوگیری می کند.
 پیشگیری از سرطان :
 مصرف کاسنی از رشد تومورهای سرطانی جلوگیری می کند.فروکتان  موجود در کاسنی خاصیت ضد توموری و آنتی اکسیدانی داشته و پلی فنول و فیتوکمیکال در کاسنی  تاثیر مثبتی در پیشگیری از سرطان های مختلف مانند سرطان سینه و روده بزرگ دارد.
کاهش درد ناشی از التهاب :
طبق مطالعه ای که در سال 2015 در آمریکا انجام شد، 70% افراد مبتلا به آرتروز از کاسنی به عنوان داروی ضد التهاب استفاده کردند و درد عضله و مفاصل و همچنین التهاب آن به صورت چشمگیری کاهش پیدا کرد.خاصیت ضد التهابی کاسنی باعث شده در آمریکا این گیاه به عنوان یک ضد التهاب در بین پزشکان طرفداران زیادی داشته باشد.
 کاهش وزن :
داشتن اندام زیبا و بدنی بدون چربی اضافه برای افراد در جوامع بشری بسیار مهم است و همه افراد به دنبال انواع روش ها برای کاهش وزن و داشتن اندامی زیبا هستند.در این بین استفاده از گیاهان دارویی طرفدارن زیادی دارد. الیگوفروکتوز و اینولین موجود در کاسنی نوعی از فیبر گیاهی بوده و به کاهش وزن و داشتن وزن ایده آل کمک زیاد می کند. این دو ماده در تنظیم هورمون گرلین موثر بوده و اسید آمینه احساس سیری در بدن را تنظیم و از پرخوری جلوگیری کرده و موجب کاهش وزن می شود.
 درمان یبوست :
 کاسنی در بین گیاهان دارای فیبر زیادی می باشد این فیبر طبیعی موجب درمان یبوست بعد از مصرف کاسنی می شود.فیبر موجب ترشح شیره معده و تحریک حرکات روده شده و حجم مدفوع افزایش پیدا می کند، در نتیجه گوارش بهبود یافته و یبوست درمان می شود.تنظیم فرایند دفع و روان شدن گوارش از احتمال بروز مشکلات روده بزرگ و سرطان معده جلوگیری می کند.

 تقویت دستگاه ایمنی :
فیتوکمیکال ها ی موجود در کاسنی به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.ترکیبات پلی فنولیک در کاسنی خاصیت ضد باکتری داشته و از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند.و انواع باکتری های مضر را از خون دفع و از بروز بیماری قلبی و سرطان جلوگیری می کند.
کاهش اضطراب :
گیاه کاسنی خاصیت آرام بخشی دارد و موجب آرامش ذهن، کاهش استرس و کاهش اضطراب می شود. ریشه کاسنی دارای خاصیت آرام بخشی بوده و به داشتن یک خواب آرام و عمیق کمک زیادی می کند. ریشه کاسنی از تمام قرص های شیمیایی موجود در بازار قوی تر بوده و صد البته بدون عارضه و موجب تعادل هورمونی، درمان بی خوابی، جلوگیری از پیری زودرس، کاهش بیماری های قلبی و اختلالات شناختی می شود.
 درمان بیماری های کلیه :
 یکی از گیاهان مدر ریشه کاسنی است و باعث افزایش حجم ادرار شده و سموم انباشته شده در کلیه و کبد از بدن دفع شده و در نتیجه از بیماری های انباشتگی در بدن جلوگیری می کند.ادرار منظم موجب دفع آب و چربی اضافی از بدن شده، چون در ادرار 4% چربی ته نشین می شود که در صورت عدم دفع در بدن ذخیره می شود.
 کاهش تورم:
 امکان ندارد شما جایی از بدنتان در اثر ضربه تورم و قرمزی نداشته باشد. استفاده از خمیر کاسنی و گذاشتن آن روی تورم موجب کاهش تورم شده و آن را به سرعت کاهش می دهد.
 تقویت بینایی :
 گیاه کاسنی حاوی مواد مغذی و ویتامین آ می باشد که برای بینایی ضروری و مهم است.کاسنی در برابر آب کرفس، آ ب هویج و جعفری حاوی یکی از غنی ترین منابع ویتامین می باشد.و مصرف آن تاثیر چشمگیری در درمان بیماری های چشم داشته و مصرف روزانه نیم لیتر عصاره کاسنی تا چند ماه موجب بازگشت قدرت بینایی می شود و بیماری های چشمی تا حد زیادی درمان می شود. 
تقویت کبد :
تتراکلروکربن موجود در کاسنی در تصفیه خون تاثیر زیادی دارد.گل ، ریشه و دانه های کاسنی دارای خواص زیادی برای سلامت کبد و بدن دارد. مصرف جوشانده ریشه، ساقه یا گل های کاسنی در روز موجب درمان اختلال کبد می شود، کاسنی ترشح صفرا را افزایش داده و زمینه دفع صفرا را از بدن فراهم می کند.این خاصیت کاسنی موجب کاهش تب در بدن شده و گنجاندن کاسنی در رژیم غذایی باعث تصفیه خون شده و به دفع سموم از بدن کمک زیادی کرده و از کبد حفاظت می کند، هر چه کاسنی تلخ تر باشد، فواید آن بیشتر است.
 درمان اختلالات تنفسی :
آب کاسنی خواص زیادی برای سلامت دستگاه تنفسی و اختلالات آن دارد.ترکیب آب کرفس، آب هویج و آب کاسنی در درمان آسم و تب بسیار مفید و موثر است. ریشه کاسنی خشک شده را پودر کنید و با عسل ترکیب نمایید و در روز 3 بار مصرف نمایید، مصرف این ترکیب موجب درمان برونشیت مزمن شده و اختلالات دستگاه تنفس و تنگی نفس،سرفه های خشک و مقاوم و خلط غلیظ را به صورت چشمگیری رفع می کند.
درمان تحلیل لثه :
 وجو دندان در دهان تاثیر شگرفی در حفظ زیبایی صورت دارد، اما بنا به دلایلی بعضی از افراد دندان های خود را از دست می دهند، عدم وجود دندان موجب تحلیل لثه ها شده و مشکلات متعددی را برای افراد به وجود می آورد، ویتامین ث موجود در کاسنی و مصرف آن به صورت استعمال خارجی روی لثه از تحلیل لثه جلوگیری و التهاب لثه را کاهش می دهد.
درمان سنگ کلیه :
ریشه کاسنی دارای خاصیت ادرار آور بوده و با افزایش حجم ادرار سموم را از بدن دفع و از آسیب های کلیوی جلوگیری می کند. ریشه کاسنی موجب کاهش سطح اسید اوریک در خون شده و از کلیه ها در برابر اسید اوریک جلوگیری می کند.اما توصیه می کنم قبل از مصرف ریشه کاسنی حتما با پزشک مشورت کنید.
بهبود عملکرد مغز :
منگنز، ویتامین های گروه ب وخواص آنتی اکسیدانی کاسنی برای مغز بسیار مهم و ضروری است.آنتی اکسیدان موجود در کاسنی با رادیکال های آزاد مبارزه کرده و به عنوان یک گشاد کننده عروق عمل می کند. کاسنی موجب افزایش سرعت سیگنال های الکتریکی مغز شده و عملکرد مغز و انتقال دهنده های عصبی را بهبود می بخشد.
 تنظیم قند خون و کاهش دیابت :
 ریشه کاسنی موجب تنظیم سطح گلوکز و انسولین خون شده و پروتئین آدیپونکتین موجود در کاسنی از دیابت جلوگیری کرده و بروز آن را به تاخیر می اندازد.کاسنی به عنوان یک مکمل غذایی پیشرفت دیابت را تا حد زیادی به تاخیر می اندازد.

رفع مشکلات پوست و مو با کاسنی :

پیشگیری از پیری پوست :
یکی از خواص کاسنی جلوگیری از پیری پوست و ایجاد چین و چروک می باشد.عصاره کاسنی از هموستاژ پوست محافظت کرده و از تغییرات پوستی جلوگیری و به ترمیم و بازسازی سلول های تخریب شده پوست کمک زیادی می کند.
 همانطور که گفته شد کاسنی دارای خواص بسیاری می باشد و به عنوان گیاه جادویی در بین گیاه شناسان مشهور است.این گیاه خارق العاده برای پوست و مو نیز دارای خواص زیادی می باشد و از کاسنی به عنوان ماسک ضد جوش، درخشان کننده پوست و ضد اگزما استفاده می شود، در ادامه پوست شما را آموزش انواع ماسک های کاسنی خوشحال می کنیم ، با ما همراه باشید.
  درمان جوش های صورت و بدن :
در طب سنتی طبع کاسنی سرد می باشد و گرمای بدن را متعادل میکند. منشاء بسیاری از جوش های بدن کبد می باشد و برای پاکسازی جوش ها باید کبد را از سموم پاکسازی کرد.زمانی که کبد پاکسازی شود و از انواع سموم و خون های کثیف پاکسازی شود، به طبع آن پوست درخشان و روشن خواهد شد.طبق نظر اطباء طب سنتی مصرف کاسنی موجب کاهش جوش ها و صورتی روشن و شفاف می شود.برای درمان جوش  و جای آن 1 قاشق مرباخوری پودر کاسنی را با مقداری آب جوشانده تا غلیظ شود، سپس از صافی رد کرده و با 2 قاشق سوپخوری ماست ترکیب و روی جای جوش ها به صورت ماسک گذاشته و اجازه دهید 15 دقیقه بماند سپس با آب سرد بشویید. از این ماسک هفته ای سه بار و به مدت 3 ماه استفاده نمایید.تا تاثیر شگرف آن را با چشمان خود ببینید.ضمنا می توانید روزانه 3 لیوان از عرق کاسنی و شاهتره (2 به 1 ) را قبل زا هر وعده غذایی مصرف نمایید.تا پوستی شاداب و بدون جوش داشته باشید.البته بعد از تمام این صحبت ها برای پاکسازی بدن از خون های کثیف می توانید حجامت انجام دهید.
 درمان اگزما :
برای درمان اگزما کافیست گیاه کاسنی را کوبیده و آب آن را بگیرید و محلول را به 1 سفیده تخم مرغ ترکیب و روی صورت بگذارید، این ماسک باید 15 دقیقه روی صورت باقی بماند و بعد با آب سرد بشویید.

شادابی پوست و کاسنی :
برای داشتن پوستی شاداب و زیبا کافیست 20 گرم برگ کاسنی تازه +20 گرم برگ شاه تره تازه را در هاون کوبیده و 1 قاشق سوپخوری ژل کتیرای نیمه غلیظ را به این ترکیب اضافه و به عنوان ماسک روزانه استفاده نمایید.
شفافیت پوست :
برای داشتن پوستی شفاف و بدون هر گونه لک و جوش 3 قاشق غذاخوری از آب کاسنی به شده + 2 قاشق غذاخوری عسل را ترکیب و روزی 3 بار روی پوست خود ماساژ دهید و بعد از 20 دقیقه بشویید.
 چاقی صورت :
یکی از مشکلاتی که بعد از لاغری در صورت خانم ها به وضوح خود را نشان می دهد،لاغری صورت است. کاسنی حاوی انواع ویتامین ها و بتا کارتن و لوتئین می باشد. که کلاژن سازی در صورت را افزایش می دهد. مصرف عرق کاسنی و شنبلیله موجب چاق شدن صورت و رفع چین و چروک می شود.

رشد و ضخامت مو با شامپو کاسنی :

از کاسنی برای تقویت موها و جلوگیری از ریزش مو استفاده می شود، اما نسخه سنتی آن و ترکیب کاسنی با خرفه به نسبت مساوی و به صورت خمیر روی موها ماساژ داده و اجازه دهید این ترکیب 1 ساعت روی موها باقی بماند، این ترکیب موجب تقویت موها شده و به عنوان خنک کننده کف سر کاربرد زیادی دارد،شوره سر را از بین برده و موجب کاهش صفرای سر و در نتیجه جلوگیری از ریزش مو می شود.

خواص کاسنی در طب سنتی :

در طب سنتی کاسنی دارای اهمیت ویژه ای می باشد، به طوری که ابو علی سینا در مورد خواص کاسنی مقاله نوشته  و خواص آن را بیان کرده. از نظر طب سنتی گیاه کاسنی دارای طبع سرد و تر می باشد و ریشه آن موجب افزایش زرد آب شده و به بدن کمک می کند تا مایعات و مواد غذایی انباشته شده در بدن به راحتی دفع شود. برگ های له شده این گیاه موجب کاهش التهاب و تورم چشم شده و از پوکی استخوان، سرطان سینه و روده جلوگیری کرده، ترکیب آب کاسنی ،کرفس، جعفری و هویج  برای اعصاب، کم خونی،سیستم عضلانی و چشم مفید و به علت خاصیت رونده بودن این گیاه بهترین دارو برای درمان یبوست حاد می باشد.مصرف ریشه پودر شده کاسنی همراه با عسل موجب درمان برونشیت حاد شده و کاسنی در افزایش و تقویت نطفه تاثیر زیادی دارد و بدن را در برابر قولنج محافظت و از نیروی تحلیل رفته بدن را تقویت می کند.
مصرف کاسنی در زنان باردار و نوزدان :
 ازمهمتریم مشکلات خانواده ها در بدو تولد نوزادان زردی است.بیشتر خانواده ها از ترنجبین استفاده می کنند که تاثیر زیادی در کاهش زردی نوزاد دارد. اما به علت نوع برداشت و نحوه نگهداری ترنجبین بیشتر پزشکان با مصرف ترنجبین مخالف هستند،اما آیا به غیر از ترنجبین گیاه دیگری برای درمان زردی نوزادان وجود دارد؟ پاسخ به این سوال مثبت است و گیاه کاسنی جایگزین مناسبی برای درمان زردی نوزادان محسوب می شود.عرق کاسنی خون را تصفیه، سمومات کبد را دفع و مواد زائد را از بدن دفع می کند.مصرف کاسنی در دوران بارداری زردی نوزاد را تا حد زیادی کاهش می دهد.چون هر چه کبد مادر پاکسازی شود به طبع کبد جنین پاکسازی شده و زردی کمتری دارد.مصرف کاسنی در دوران بارداری نقش موثری در کاهش فشار خون و قند خون بارداری دارد.مصرف کاسنی در دوران بارداری موجب افزایش حجم ادرار، تقویت مثانه و کلیه ها  شده و آنها را از سموم پاکسازی کرده و عفونت های دوران بارداری را درمان می کند. البته ممکن است تعدادی از خانم های باردار به گیاه کاسنی آلرژی و حساسیت داشته و موجب خونریزی و سقط جنین شود. پیشنهاد می کنیم حتما قبل از مصرف با پزشک خود مشورت نمایید.

خواص کاسنی برای مردان :

شاید بارها شنیده اید که بعضی از گیاهان دارویی مانند رازیانه برای آقایان مضر است، اما آیا گیاه کاسنی نیز دارای چنین خاصیتی برای آقایان می باشد؟ باید به صراحت بگویم که گیاه کاسنی یکی از گیاهان مفید و ضروری برای آقایان محسوب می شود.از گیاه کاسنی به صورت دمنوش، به عنوان سبزی خوردن و در سالاد و عرق کاسنی استفاده می شود.که استفاده از عرق کاسنی بهترین و ساده ترین روش می باشد. توصیه می کنم عرق کاسنی را همراه با عرق شاهتره (به نسبت 2 عرق کاسنی و 1 شاتره) مصرف و میل نمایید.و اما خواص کاسنی برای آقایان عبارتند از ؛
 افزایش میل جنسی :
 از مهمترین خواص کاسنی برای مردان می توان به افزایش میل جنسی و قوه باه اشاره کرد. خون غلیظ و ناسالم و کبد چرب موجب کاهش میل جنسی و ناتوانی جنسی می شود.با تصفیه خون و درمان کبد چرب خون رسانی به اندام های تناسلی در مردان افزایش یافته و تغذیه مناسب در رگ ها انجام شده و ناتوانی جنسی و مشکل نعوظ از بین می رود.
 تقویت اسپرم :
ضعف اسپرم و کمبود تعداد اسپرم ها یکی از دلایل اصلی ناباروری در آقایان می باشد.بهترین راهکار برای افزایش اسپرم و تقویت و درمان کمبود آن مصرف کاسنی می باشد. مصرف کاسنی در اقایان شانس باروری را تا حد زیادی افزایش می دهد.
افزایش شانس پسردارد شدن :
داشتن پسر برای بسیاری از زوج ها آرزو و گاهی اوقات برای تعدادی از آنها جزء آرزوی محال است. زوج هایی که در آرزوی فرزند پسر هستند می توانند از کاسنی یا عرق کاسنی استفاده نمایند. کاسنی از جمله گیاهان دارویی است که در  تعیین جنسیت جنین و پسر شدن آن تاثیر شگفت انگیزی دارد، البته مصرف کاسنی را باید ماه ها قبل از اقدام برای بارداری و توسط آقایان شروع شود.

طبع کاسنی چیست ؟

 در مصرف گیاهان دارویی و سبزیجات اولین سوالی که به ذهن می رسد، طبع سبزیجات و گیاهان دارویی می باشد.در طب سنتی ایران کاسنی دارای طبع سرد و تر (بلغمی )و برای مقابله با گرمی جات و معتدل کردن بدن مفید و موثر است.و مصلح کاسنی عرق شاهتره، شاه تره، رازیانه، مغز فلوس، عسل، شکر سرخ، شربت بنفشه، سکنجبین، دارچین، هل و سرکه انگبین می باشد و مصرف سرکه انگبین و کاسنی برای افرادی که عادت به مصرف کاهو در عصرهای بهار و تابستان دارند توصیه اکید می شود.
آشنایای با خواص و فراورده های کاسنی :
از گیاه کاسنی به اشکال مختلف استفاده می شود، به صورت سبزی خوردن، عرق کاسنی، شربت، قهوه و.. موارد یکی از روش های استفاده از این گیاه جادویی استفاده از عرق آن است که در ادامه به بررسی خواص عرق کاسنی پرداخته می شود با ما همراه باشید.

عرق کاسنی :

عرق کاسنی که از گیاه کاسنی و به روش تقطیر به دست می آید، دارای خواص زیادی برای درمان مشکلات گوارشی، درد آرتروز، سم زدایی از کبد، سوزش سردل، کاهش ورم مفاصل، تقویت سیستم ایمنی،تقویت قلب و جلوگیری از عفونت های باکتریایی در بدن می با شد، عرق کاسنی یک گیاه آرامبخش و مقوی اعصاب بوده و از کلیه ها در برابر ابتلاء به سنگ کلیه محافظت می کند.
 بهترین زمان برای مصرف عرق کاسنی صبح ناشتا همراه با کمی آب می باشد.البته دقت داشته باشید مصرف بیش از حد مجاز عرق کاسنی باعث آسیب و تخریب عروق شبکیه شده و مصرف و طولانی مدت موجب افزایش ترشح صفرا و افت شدید فشار خون می شود.

خواص روغن کاسنی :

  روغن کاسنی که از برگ های زیبای این گیاه و ترکیب آن با روغن حامل به دست می آید ، خواصی مشابه با کاسنی دارد، برای تهیه روغن کاسنی برگ های آن را با روغن حامل ترکیب در شیشه ریخته و در جای تاریک و خنک (کابینت) به مدت 6 ماه می گذارند تا خواص برگ کاسنی در روغن حل شود. 
روغن کاسنی بسیار سبک بوده و مصرف آن حتی برای خانم های باردار بی خطر و بی ضرر است.روغن کاسنی یک سم زدایی قوی بوده و بخور آن موجب رفع عفونت گلو شده و از این روغن در آروماتراپی استفاده می شود.
برای درمان جوش های ناشی از گرمی مفید و موثر است و با ماساژ صورت جوش ها محو می شود.
برای درمان درد مفاصل و همچنین رفع خستگی ماساژ بدن با روغن کاسنی موجب القاء حس خنکی به پوست شده خستگی و درد مفاصل را تا حد زیادی کاهش می دهد.
عوارض روغن کاسنی :
 طبق تحقیقات انجام شده تا کنون گزارشی از عوارض روغن کاسنی منتشر نشده، اما باز هم توصیه می کنیم حتما در مصرف گیاهان دارویی و روغن های گیاهی جانب احتیاط را رعایت کرده و با پزشک خود مشورت نمایید.

خواص بخور کاسنی :
بخور منافذ پوست را بسته و موجب سوخت و ساز چربی های صورت شده و بخور مداوم پوست باعث از بین رفتن جوش های صورت می شود. در ادامه شما را با یک نوع بخور عالی برای پوستتان شگفت زده می کنیم.
بخور رفع جوش :
 برای آماده سازی این بخور کافیست شما 2 قاشق غذاخوری گل و ریشه کاسنی+ 2 قاشق غذاخوری تخم کتان را در آب جوش ریخته  و بعد از به جوش آمدن 5 دقیقه صورتتان را با بخار آن بخور دهید.این بخور از جوش زدن پوست صورتتان جلوگیری و موجب شفافیت و روشنایی پوست شده و همچنین از پیری زود رس پوست و ایجاد چین و چروک جلوگیری می کند.
دمنوش کاسنی و خواص آن  :
بعضی از افراد برای استفاده از خواص بی نظیر کاسنی از دمنوش کاسنی آن استفاده می کنند.وجود انسولین در دمنوش کاسنی موجب افت قند خون و کلسترول خون می شود.
 طرز تهیه دمنوش کاسنی :
برای تهیه دمنوش کاسنی 2 قاشق غذاخوری از پودر ریشه کاسنی را با 1 فنجان آب ریخته و 20 دقیقه بجوشانید.و بعد از صاف کردن همراه با عسل قبل از هر وعده غذایی مصرف نمایید.
شربت کاسنی :
شربت کاسنی یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی ها در تابستان در بین ایرانیان است. این شربت دارای خواص فراوانی برای بدن می باشد و اما طرز تهیه شربت کاسنی :
مواد لازم :
عرق کاسنی : نصف لیوان
عرق شاهتره : نصف لیوان
گلاب : 3 قاشق غذاخوری 
عرق نعناع : 3 قاشق غذاخوری
آب : به میزان لازم 
زعفران دم کرده :مقداری
 طرز تهیه :
در اولین مرحله عرق نعناع را در ظرفی ریخته و عرق کاسنی،عرق شاهتره ،شکر و گلاب را در ظرفی ریخته و به اندازه کافی آب به آن اضافه کنید.و زعفران دم کرده را به شربت اضافه نمایید، درون یخچال بگذارید. بعد از خنک شدن با برش لیمو و برگ نعناع تزیین نمایید.در صورت عدم دسترسی به عرق نعناع و شاهتره می توانید آن را حذف کنید.

قهوه کاسنی ( چیکوری کافی ) :

از خواص بی نظیر و جذاب ریشه کاسنی می توان به قهوه کاسنی اشاره کرد. اغلب از پودر ریشه کاسنی به عنوان قهوه استفاده میشود، که دارای خواص فراوانی می باشد.چیکوری کافی که از ریشه تفت داده شده کاسنی به دست می آید. اولین بار در سال 1800 میلادی کشور فرانسه با کمبود قهوه مواجه شد و استفاده از قهوه کاسنی رواج پیدا کرد.طبق اسناد تاریخی در جنگ جهانی اول و دوم و دوره ناپلئون اروپاییان از ریشه کاسنی به عنوان قهوه استفاده می کردند و طبق افسانه فولکلور اروپای ها گل کاسنی را باز کننده قفل ها می دانستند و برایشان مقدس بود.
قهوه کاسنی عطر و طعمش شبیه به قهوه بوده و تمام خواص آن را دارد، تنها تفاوت قهوه معمولی و قهوه کاسنی عدم وجود کافئین در قهوه کاسنی است و اما طرز تهیه قهوه کاسنی :

طرز تهیه قهوه کاسنی :
مواد لازم :
 در اولین مرحله کاسنی خام را تهیه کرده ریشه آن را شسته و خشک کنید، سپس با کمک یک چاقوی تیز ریشه ها را به قط 5 میلی متر خرد کرده و در صفحه پخت فر بچینید،به مدت 30 دقیقه در فر از قبل گرم شده با دمای 220 درجه اجازه دهید خشک و تفت داده شود. رنگ برش های کاسنی باید قهوه ای رنگ شود.برش ها را از فر خارج کرده و اجازه دهید خنک شود سپس مانند قهوه آسیاب کنید. بعداز آسیاب کردن می توانید به نسبت 3 به 1 قهوه و کاسنی را با هم ترکیب کنید، البته این موضوع بسته به ذائقه شما دارد و کاملا دلخواه است و می توانید به تنهایی از پودر قهوه کاسنی استفاده نمایید.
 نحوه دم کردن قهوه کاسنی :
 برای دم کردن قهوه کاسنی می توانید از قهوه جوش عربی و یا موکاپ استفاده نمایید، برای استفاده از موکاپ در مخزن به میزان معین آب استفاده کرده و سپس فیلتر را روی آب گذاشته و به ازاء هر نفر 1 قاشق چایخوری قهوه ریخته و درب آن را ببندید و روی حرارت ملایم بگذارید تا قهوه دم بکشد. در نهایت در فنجان سرو کرده و همراه با شیر و شکر میل نمایید.لبته به دلخواه می توانید شیر و شکر را حذف نمایید.

 خواص قهوه کاسنی :

 قهوه کاسنی در بین افرادی که قصد کاهش مصرف کافئین را دارند بسیار پرطرفدار است و موجب کاهش التهاب، کاهش قند خون و بهبود سلامت دستگاه گوارش شود.مصرف بیش از اندازه قهوه به علت وجود کافئین موجب عوارض ناخوشایندی می شود، اما چون قهوه کاسنی سرد بوده موجب تقویت کبد، کاهش حرارت بدن، عطش و گرمی و تقویت کلیه و کاهش فشار خون می شود.بر عکس قهوه که موجب بی خوابی می شود،لاکتوسین موجود در کاسنی باعث درمان بی خوابی و اختلالات خواب شده و خاصیت آرام بخشی دارد.

مضرات قهوه کاسنی :
افرادی که به کاسنی آلرژی و حساسیت دارند، مخصوصا زنان باردار توصیه می شود،از مصرف قهوه کاسنی خودداری کنند.
قهوه کاسنی موجب تولید صفرا شده و برای افراد مبتلا به سنگ صفرا مضر است.
قهوه کاسنی موجب افزایش علائم آلرژیک می شود،مخصوصا افراد مبتلا به سندرم آلرژی خوراکی چون با گرده غان واکنش نشان داده و موجب تشدید علائم آلرژی می شود، قبل از مصرف حتما با پزشک خود مشورت نمایید.

مزایای کاسنی:

 گیاه کاسنی به تنهایی و ترکیب با بعضی از گیاهان دارویی دارای خواص فراوانی است. از جمله خواص کاسنی عبارتند از ؛
از قدیم الایام تا به امروز از کاسنی برای شستشوی کبد و تصفیه خون استفاده می شده است.
 قسمت های هوایی این گیاه مانند ساقه و برگ برای هضم غذا مفید و موثر است.
از عرق کاسنی به عنوان یک خونساز و از بین برنده حرارت و التهاب بدن ،کاهش رخوت و سستی، رنگ پریدگی و زردی چهره استفاده می شود و بهترین تقویت کننده کبد است.
گیاه کاسنی بهترین تنظیم کننده فشار خون، داروی یرقان و نقرس می باشد.
برای درمان تب های کهنه جوشانده آن همراه با گل قند بهترین ترکیب و داروی شفا بخش است.
ترکیب سرب سائیده، روغن گل و کاسنی یک ضماد عالی برای درمان سرطان زخم دار می باشد.
در زمان شروع علائم آنژین و بیماری های حلقوی آب کاسنی و آب خیار چمبر را ترکیب کرده و با آن غرغره نمایید.به راحتی بیماری های تنفسی، تورم و گلو درد مزمن بهبود می یابد.
ترکیب تخم کاسنی، صندل و تخم رازیانه به صورت چخته شده دفع کننده سموم از بدن و ضعف کلیه و طحال و تحریک اشتهاء می باشد.
تخم کاسنی در همه موارد تمام خواص برگ کاسنی را دارد و میزان مجاز خوراکی آن 10 گرم و شربت آن 4 تا 10 گرم و در ترکیب با دیگر ترکیبات و گیاهان دارویی 20 تا 50 گرم می باشد.
برای درمان خارش بدن کافیست آب کاسنی را به محل مورد نظر مالیده و بعد از چند دقیقه آثار خارش از بین می رود.
گیاه کاسنی موجب کاهش نفخ و آب آوردن شکم می شود.ریشه این گیاه برای کاهش ورم احشاء داخلی مفید و موثر و برای تقویت معده عملکرد خوبی دارد.
رحم با مصرف کاسنی به وظیفه طبیعی خود وا داشته می شود و ویتامین ث موجود در کاسنی موجب تقویت عضلات رحم شده و قاعدگی را تنظیم می کند، مصرف کاسنی در ماه های اول بارداری موجب سقط جنین می شود.
عرق کاسنی برای مبتلایان به هپاتیت و نقرس مفید بوده و از بدن در برابر بیماری های عفونی محافظت می کند.
کاسنی حاوی گلوتن طبیعی بوده و یک ماده معمولی در مواد اولیه کیک، نان و ماکارانی می باشد.

مضرات کاسنی :

 در صورتی که گیاه کاسنی توسط بزرگسالان و به اندازه مصرف شود، هیچگونه عارضه ای به همراه ندارد. ولی افرادی که مستعد حساسیت و آلرژی هستند، امکان دارد با سوزش ناحیه دهان و خارش پوست مواجه شوند.استنشاق ریشه پودر شده کاسنی باعث تشدید علائم آسم می شود. و در ماه های اولیه بارداری موجب سقط جنین می شود. خانم هایی که سابقه سقط جنین دارند، توصیه می شود از مصرف کاسنی خودداری کنند.
گیاه کاسنی موجب کاهش قند خون می شود و در صورتی که قبل از عمل جراحی مصرف شود، عمل جراحی را با اختلال مواجه می کند، به همین علت دو هفته قبل از عمل جراحی و بعد از عمل جراحی از مصرف کاسنی خودداری کنید.
گیاه کاسنی حاوی مقادیر زیادی ویتامین آ می باشد و با نیکوتین داخل سیگار تداخل ایجاد می کند.از این رو افراد سیگاری از مصرف همزمان سیگار و کاسنی خودداری نمایید.
مصرف کاسنی در افراد مبتلا به بیماری صرع موجب تشدید علائم شده و توصیه می شود افراد مبتلا به بیماری صرع و تشنج از مصرف کاسنی خودداری کنند.
طبع کاسنی سرد است و کم کاری تیروئید به علت طبع سرد بدن می باشد. افراد مبتلا به بیماری کم کاری تیروئید از مصرف کاسنی خودداری کنند. زیرا طبع سرد کاسنی موجب تشدید کم کاری تیروئید می شود.
زنان شیرده از مصرف کاسنی خودداری نمایند.چون امکان دارد خواص کاسنی از طریق شیر به نوزاد منتقل شده و عوارضی را به دنبال خواهد داشت.
اگر از بیماری سنگ کیسه صفرا رنج می برید از مصرف کاسنی خودداری نمایید، اما اگر هیچ مشکلی ندارید می توانید به راحتی از خواص بی نظیر کاسنی در غذا و سالاد لذت ببرید.
مصرف کاسنی برای افراد مبتلا به سرفه مضر و تخم  کاسنی بدمزه و تهوع آور می باشد.
تداخل داروها با کاسنی :
 گیاه کاسنی و عرق آن می تواند با داروهای دیابت ، متفورمین،آتنولول ، آتورواستاتتین، و کاپتوپریل  و داروی های کاهش فشار خون و کلسترول تداخل داروی داشته و عوارضی را به دنبال دارد.حتما قبل از مصرف کاسنی با پزشک خود مشورت نموده و از مصرف همزمان کاسنی و داروهای شیمیایی خودداری نمایید.
 کاشت و برداشت کاسنی :
 تکثیر گیاه کاسنی به دو روش بذر و کاشت میوه انجام می شود. بذرهای این گیاه در گلخانه کاشته می وشد و به صورت نشاء آماده و به صورت مستقیم در خاک مناسب کاشته می شود.فاصله کاشت هر بوته 15 تا 30 سانتی متر می باشد.بعد از کاشت بوته را با یک قشر نازک از خاک پوشانده و بعد از سبز شدن ،بوته های ضعیف را تنک کنید. قوه نامیه در میوه کاسنی به مدت 6 سال باقی می ماند و می توانید در سال های بعد از آن میوه برای کاشت استفاده نمایید. کاشت و نگهداری کاسنی شبیه به گیاه کاهو می باشد، در مناطقی که زمستان ملایمی دارند، به عنوان محصول بهاره و تابستانه کاشته می شود.
خاک مناسب گیاه کاسنی :
 برای کاشت گیاه کاسنی خاک های لیمونی و هوموسی مناسب ترین و بهترین خاک برای رشد این گیاه می باشد.
 نور مناسب کاسنی :
 گیاه کاسنی از جمله گیاهان سایه دوست می باشد و با نور کم سازگار و به همین علت در آپارتمان ها و حیاط منازل قابل رشد می باشد.
 دما :
این گیاه در هوای سرد و خنک به خوبی رشد می کند، کاسنی در مقابل یخبندان و سرما مقاومت بالایی دارد.توصیه می کنم از قرار دادن کاسنی در هوای گرم خودداری نمایید.
 آبیاری کاسنی :
 گیاه کاسنی به آبیاری بسیار حساس است و باید به صورت منظم و به طور مرتب انجام شود، در هفته اول رشد گیاه آبیاری باید روزی یک بار و بعد از چند هفته به دو بار در هفته کاهش پیدا می کند.
کود دهی :
 برای رشد گیاه کاسنی کودهای شیمیایی حاوی فسفر، ازت و پتاسیم بهترین کود می باشد.
آفت کاسنی :
پروانه آلو،انواع شته ها و سفیدک حقیقی از مهمترین آفت های گیاه کاسنی می باشد.
برداشت کاسنی :
 گل های کاسنی در فصل تابستان از تیرماه تا شهریور ماه قابل برداشت می باشد و برگ های کاسنی در مردادماه قابل برداشت می باشد و بعد از برداشت آن را در هوای آزاد و یا در اتاق بدون از نور و با حرارت ملایم خشک می کنند. آخرین مرحله از برداشت کاسنی مربوط به ریشه آن است و در ماه های مهر و آبان می توانید به وسیله چنگگ ریشه را از خاک خارج و بعد از شستن و خرد کرده با استفاده از حرارت فر و یا نور خورشید خشک نمایید.
سفید کردن کاسنی :
یکی از سبزیجات که قبل از مصرف باید آن را سفید کرد گیاه کاسنی می باشد.تا از تلخی آن کاسته شود.نحوه سفید کردن کاسنی نسبت به نوع آن متفاوت است. کاسنی فری را دو هفته قبل از برداشت در مزرعه سفید می کنند ( برای سفید کردن کاسنی فری ابتدا مطمئن شوید که بوته هیچگونه رطوبتی نداشته باشد، چون ممکن است فاسد شود، سپس یک بشقاب را به صورت وارونه رو برگ های یک گیاه قرار داده و بعد از 10 روز به علت نرسیدن نور، ساقه ها شیرین شده و قابل مصرف می باشد.) دقت داشته باشید که در زمان سفید کردن کاسنی باید هوا کاملا خشک باشد، در صورت مرطوب بودن برگ ها بوته می پوسد.

2 دیدگاه برای این مقاله ثبت شده است

  • گفته :

    03:05
    1402/09/27

    مدیر سایت گفته :

    سلام و عرض ادب ممنون از توجهتون

    03:05
    1402/09/27
  • حیدر گفته :

    22:04
    1403/06/11

    مدیر سایت گفته :

    سلام و عرض ادب ممنون از حسن توجه شما

    22:04
    1403/06/11

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *