خواص معجزه آسای بابونه :
گیاهان دارویی هر کدام خواص و ویژگی خاص خود را دارند، به عنوان مثال در زمان سرما خوردگی و یا خستگی مفرط از مادربزرگ ها شنیده اید که یک لیوان چای بابونه یا ماساژ پا با بابونه و بخور آن حالتان را خوب میکند، اما آیا واقعا این توصیه ها تجربه شده اند و منبع علمی دارند؟
از گیاهان دارویی فرآورده های بسیاری تولید میشود، یکی از مهمترین آنها عرقیات گیاهی است که در درمان و پیشگیری بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد، انواع عرقیات گیاهی و به طور ویژه عرقیات کاشان، عرقیات قمصر، عرقیات برزک، عرقیات نیاسر به جهت خلوص و کیفیت عالی خود مورد توجه بسیاری از افراد میباشند. در این مقاله قصد داریم در مورد خواص معجزه آسای بابونه و عرق بابونه نکات جذابی را بیان کنیم.
بابونه چیست ؟
بابونه از تیره کاسنیان و از گیاهان هم خانواده با مینای چمنی است. بابونه یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی آسیایی صغیر است .مردم یونان باستان و مصر از خواص بی نظیر این گیاه برای درمان بعضی از بیماری ها مطلع و از آن استفاده می کردند. در مصر و یونان بابونه به عنوان یک گیاه برای درمان تمام دردها شناخته شده و معروف بود و آن را به الهه خورشید تقدیم می کردند، از قرن پانزدهم بابونه به عنوان یک گیاه دارویی در اروپا رواج پیدا کرد.بابونه یک گیاه علفی یکساله که در برابر سرمای زمستان مقاوم است و در عرض جغرافیایی 63-64 درجه شمالی به صورت گسترده می روید. در ایران بابونه در فروردین ماه در دشت های اطراف اندیمشک و شمال استان خوزستان منظره بی نظیری را به وجود می آورد.ریشه این گیاه مخروطی شکل و کمی سطحی است. بسته به شرایط محل رویش ارتفاع ساقه بین 30 تا 80 سانتی متر می باشد. بابونه نسبت به شرایط اقلیمی بسیار حساس است و اگر در زمین های غیر حاصلخیز و شور بروید، ارتفاع آن 5 سانتی متر با گلهای ظریف و کوچک (علف شور )، اما اگر همین گیاه را به شرایط اقلیمی مناسب انتقال داده شود،گیاه به رشد طبیعی خود ادامه میدهد.بعد از انتقال همان گیاه کوچک و با ارتفاع 5 سانتی متر،شروع به رشد طبیعی می رسد،و نشان دهنده تاثیر آب و هوا بر رشد بابونه است.برگ های بابونه بسیار باریک و کشیده و نیزه ای یا سوزنی هستند.در انتهای ساقه اصلی و فرعی گل های بابونه به صورت گل آذین کاپیتول ظاهر می شود. میوه بابونه فندقه زرد روشن یا خاکستری رنگ به طول 1 تا 1/5 میلی متر، در اوایل بهار گیاه به سرعت رشد و شاخه های زیادی تولید می کند. بابونه شامل دو گونه اصلی است که به صورت دارویی و دمنوش استفاده می شود، عبارتند از بابونه رومی و بابونه آلمانی و گونه دیگری از بابونه به نام بابونه زردو و بابونه بهاری وجود دارد اما به صورت دمنوش و چای استفاده نمی شود و خواص دارویی برای این گونه ثبت نشده است. در ترکیبات بابونه پلی فنول ، آپیژنین، کوئرستین، پاتولتین و لوتئو لین وجود دارد.در ادامه به آشنایی با خواص بابونه با ما همراه باشید.
آشنایی با خواص بابونه :
جهت خرید عرق بابونه درجه یک و اصل هم اکنون می توانید از لینک روبرو استفاده نمائید. خرید عرق بابونه
بابونه دارای خواص درمانی بسیار زیادی است و در انواع بیماری ها از فرآورده های آن به صورت خوراکی و موضعی برای درمان دردها استفاده می شود. بیماری هایی که بابونه درمان می شود.
درمان مشکلات معده و گوارش با بابونه :
بابونه برای تقویت معده، درمان ورم و زخم معده و رفع کرم معده و روده و ضد بسیار مفید است.برای تقویت معده و بادشکن مصرف دمنوش این گیاه به شکل ناشتا موثر و یک داروی اشتهاء آور و ضد مسمومیت محسوب می شود.
درمان مشکلات سیستم عصبی با بابونه :
در طب سنتی در مورد بابونه این طور گفته شده که این گیاه مقوی سیستم مغز و اعصاب و درمان میگرن و سردرد و موثر برای رفع بی خوابی و داشتن خواب آرام و راحت مصرف فرآورده های بابونه توصیه می شود. این گیاه در تقویت میل جنسی و درمان ترشحات و دردهای عادت ماهیانه و اختلالات یائسگی موثر است.
رفع مشکلات پوست و مو با بابونه :
اسانس بابونه همراه با روغن بادام برای رفع ناراحتی های پوستی مانند کهیر، اگزما و خارش بسیار مفید است.برای روشن و شفاف تر شدن مو شستشوی موها با چای بابونه و برای بهبود آکنه و جوش های صورت بخور گل بابونه و دم کرده گل برای استفاده موضعی روی صورت موجب شادابی و حیات سلول های پوست و ساخت کلاژن می شود.
مصرف بابونه در نوزادان :
نوزادان بعد از شش ماهگی می توانند از بابونه استفاده نمایند، اما بهتر است تا یک سالگی مصرف بابونه برای نوزادان را به تاخیر بیاندازید، تا امکان حساسیت غذایی کاهش پیدا کند. دادن دمنوش بابونه قبل از شش ماهگی به نوزادان ممنوع است، در این مدت نوزادان فقط به شیر مادر احتیاج دارند نه چیز دیگری. چای بابونه 1 قاشق غذا خوری یا 15 سی سی برای شروع کافیست. در صورتی که نوزاد این طعم را قبول کرد در نوبت بعدی آن را به 30 سی سی افزایش دهید، نوزادانی که دچار کولیک ، دل درد و.. می شوند، در طول شبانه روز مجاز به مصرف 60 تا 90 سی سی هستند. مصرف بابونه برای نوزدان موجب رفع کولیک، آرام بخش دستگاه گوارش ، بهبود خواب، ضد سرماخوردگی کاهش التهاب ناشی از سوختگی ادرار ، و کاهش التهاب دندان درآوردن می شود، اما باز هم بهتر است قبل از مصرف بابونه توسط نوزاد با متخصص کودکان مشورت نمایید.
بابونه و تسکین درد :
یکی از سخت ترین دوران برای بچه ها دندان در آوردن در دوران خردسالی است.برای تسکین درد، مصرف چای بابونه و برای درمان چشم درد بخور بابونه و سرکه سیب و دمان دردهای عضلانی چای بابونه توصیه می شود. از ترکیب روغن بادام و بابونه به عنوان مسکن و تب بر و برای رفع گوش درد، کمردرد، نقرس و درد مفاصل به صورت موضعی می توان استفاده کرد.برای دفع سنگ مثانه ،تقویت سیستم ایمنی بدن، التیام بثورات پوستی، درمان بواسیر، افزایش شیر مادران، رفع زردی، درمان کم خونی و ضد آلرژی چای بابونه بسیار توصیه می شود.
بابونه و لاغری :
یکی از تاثیرات مهم بابونه می توان به کاهش اشتهاء و لاغری اشاره کرد.چای بابونه به تنهایی موجب کاهش وزن نمی شود، ولی در صورتی که بایک رژیم غذایی مناسب و ورزش و تحرک همراه باشد، موجب چربی سوزی و کاهش وزن می شود. در چای بابونه مقادیر زیادی آنتی اکسیدان وجود دارد که موجب هضم سریع غذا و عملکرد بهتر دستگاه ادراری می شود.چای بابونه موجب کاهش اشتهاء از طریق ترشح سروتونین می شود و مصرف منظم و روزانه چای بابونه موجب کاهش انسولین شده و مقاومت سلول ها رابه انسولین کم کرده و موجب لاغری می شود.برای بهره برد از خاصیت چای بابونه برای لاغری بهتر است قبل از هر وعده غذایی یک فنجان ای بابونه میل شود.
طبع چای بابونه چیست ؟
از نظر طب سنتی طبع بابونه گرم و خشک و جزء تقویت کننده های تلخ محسوب می شود، مصلح بابونه انار و عسل است و باری کاهش عوارض مصرف بابونه متخصصان طب سنتی توصیه می کنند، همراه انار و عسل میل شودف افرادی که دارای مزاج گرمی هستند، مصرف بیش از حد بابونه در آنها ایجاد حساسیت می کند.
آشنایی با فرآورده های بابونه :
بابونه از جمله گیاهانی است که به صورت موضعی، خوراکی و بخور مصرف دارد، تنوع گیاهی بالای این گیاه موجب شده تا بیشتر خانواده ها در منزل در کنار دیگر مواد پرکاربرد نگهدای و مصرف کنند.در ادامه تعدادی از فرآورده های این گیاه پرخاصیت معرفی شده است:
اسانس بابونه :
اسانس بابونه با بخار و به وسیله تقطیر تولید می شود.اسانس به رنگ آبی روشن و به مرور زمان به رنگ زرد مایل به قهوه ای تبدیل می شود. بوی این اسانس، بسیار قوی و طعم آن معطر و سوزاننده و برای معطر کردن غذاها کاربرد زیادی دارد.
ویژگی های بابونه خشک مرغوب چیست ؟
بابونه خشک شده در انواع گونه های آلمانی، شیرازی و گاوی در بازار موجود است، اما به دلیل استقبال و استفاده بی نظیر از این طلای طبیعت کیفیت بابونه نیز دارای اهمیت زیادی می باشد. بابونه باکیفیت دارای عطر و طعم عالی می باشد و در زمان خشک کردن نباید عطر و طعم گیاه از بین رفته باشد.حتی الامکان در ز مان خشک کردن از مواد شیمایی استفاده نشده باشد.رطوبت گیاه و بار میکروبی گیاه از حد استاندارد فراتر نرفته باشد.تمام این موارد در کیفیت بابونه تاثیر گذار است.
درمان خار پاشنه با بابونه :
خار پاشنه که در استخوان پاشنه به وجود می آید یک زائده خوش خیم است که موجب درد و ناراحتی و التهاب بافت های نرم اطراف پاشنه می شود.یکی از روش ها برای درمان خار پاشانه پاشویه می باشد، کافیست برای تهیه پاشویه یک مشت بابونه تازه یا خشک را در قابلمه آب جوش همراه با 1 استکان سرکه و 1 قاشق غذاخوری نمک ریخته و اجازه دهید این ترکیب 5 دقیقه بجوشد. بعد از اتمام جوشیدن محلول را از صافی رد کرده و در یک لگن ریخته و زمانی که به دمای ولرم رسید به مدت 15 دقیقه کف پا ها را داخل محلول قرار داده وبه آرامی با سنگ پا ماساژ دهید.در صورتی که درد اطراف خار پاشنه زیاد و تحمل سنگ پا را ندارید گذاشتن کف پا به مدت 15 دقیقه در محلول بابونه کافیست.البته استفاده از روغن برای درمان و تسکین درد خار پاشنه مفید می باشد، روغن های تلخی مانند؛ روغن بابونه، روغن سیاهدانه، روغن بادام تلخ، روغن زیتون و روغن کنجد .افراد نیم ساعت قبل از خواب کف پا را با روغن ماساژ داده و یک جوراب نخی بپوشند.
خواص روغن بابونه :
روغن بابونه نیز همانند گل های زیبای بابونه دارای خواص بی نظیری است که عبارتند از ؛
درمان آکنه و اگزما،درمان آفتاب سوختگی،درمان جوش های چرکی ،رنگ موی سر، درخشان کننده پوست،درمان سوء هاضمه، درمان اسهال و استفراغ،درمان سندرم قبل از قاعدگی، مسکن درد ماهیچه ها و عضلات،درمان حالت تهوع در سفر، درمان سردرد های میگرنی،درمان استرس ، اضطراب و افسردگی،درمان رماتیسم و آرتروز،کاهش دهنده وزن ،درمان واریکوسل،خواب آور، از بین برنده بوی بد پا،درمان کم کاری تیروئید، شامپو بدن، نرم کننده پوست ، درمان آبریزش بینی،درمان شوره سر،مرطوب کننده و آبرسان و نرم کننده موی سر،افزایش جریان خون در بدن، افزایش و منظمی قاعدگی،ضد عفونی کننده و ضد التهاب، کاهش تب، درمان رفلاکس، از بین برنده نفخ و مشکلات سوء هاضمه،پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی،درمان وز وز گوشفاز بین برنده انگل های دستگاه گوارش،عرق آور،درمان کولیک و زخم های ناشی از ادرار در نوزادان، درمان واریس، درمان سینوزیت،کاهش فشار خون، درمان آلرژی و حساسیت،پیشگیری زا ابتلاء به سرطان پوست ،پروستات،سینه و سرطان تخمدان،درمان عفونت های ادراری، تصفیه بدن، درمان دندان درد،ضد باکتری و مناسب ترین گزینه باری ماساژ و رایحه درمانی
ماساژ شکم با روغن بابونه و لاغری :
در دنیای امروز یکی از روش های درمانی استفاده از ماساژ برای تمام نقاط بدن می باشد. از خواص بی نظیر روغن بابونه کاهش چربی دور شکم و لاغری است، کافیست در روز چربی های دور شکم را با روغن بابونه به مدت 15 دقیقه به صورت دورانی ماساژ دهید تا نتایج عالی این ماساژ را به چشم خود ببینید.
روغن بابونه و کنجد :
ترکیب گل خشک بابونه را به اندازه یک به چهار روغن کنجد ترکیب و آب به آن اضافه کرده ،این ترکیب را بجوشانید تا آب آن کاملا تبخیر شود و روغن باقیمانده برای تسکین درد کاربرد زیادی دارد. قطره بابونه برای درمان التهاب بافت مخاط دهان و قسمت های دستگاه گوارش و ضد اسپاسم و ضد نفخ و به عنوان دهان شویه بسیار موثر است.
خواص بخور بابونه :
یکی از ماسک های مورد علاقه در مراقبت از پوست برای بانوان بخور بابونه است. این بخور برای ترمیم جوش ها و آکنه بسیار مفید ،این بخور علاوه بر تسکین التهاب و از بین بردن عوامل بیماری زا موجب تحریک گردش خون لایه های زیرین پوست و موجب شادابی و جوان شدن پوست شده، منافذ پوست را باز و فرآیند دفع سموم و فلزات سنگین که در طول روز در آن نفوذ کرده ، را سرعت می بخشد.
خواص حمام بابونه و سرماخوردگی :
برای درمان سرماخوردگی بهتر است حمام بابونه بگیرید، کافیست 2 قاشق غذاخوری زیرفون ، انگور کولی 2 قاشق غذاخوری،بابا آدم 2 قاشق غذاخوری و 2 قاشق بابونه را در یک کیسه پارچه ای ریخته و در یک ظرف بزرگ پر از آب ریخته و اجازه دهید به مدت 20 دقیقه حرارت ببیند ، بعد از 20 دقیقه ظرف را از روی حرارت برداشته، در این محلول در حمام به مدت نیم ساعت دراز بکشید.کیسه حاوی تفاله های گیاه را در صورت تمایل به دیگر قسمت های بدن بعد از حمام بمالید. بعد از استحمام یک خواب راحت و آرام خواهید داشت ، به جای گل های خشک بابونه می توانید از بابونه تازه استفاده نمایید . برای رسیدن به نتیجه بهتر ترکیب سنبل الطیب و بابونه می توانید استفاده کنید.حمام بابونه برای درمان بیماری بواسیر و رفع اسپاسم های ناشی از بواسیر،اگزما و حساسیت های پوستی بهترین گزینه است.
طرز تهیه دمنوش بابونه :
ایرانیان از قدیم الایام با نوشیدن انواع دم کرده ها و چای مانوس بوده اند و به همین علت دم کرده بابونه با یک روش آسان، دلچسب تر است.برای تهیه دمنوش بابونه کافیست، یک قاشق چایخوری بابونه خشک را در قوری چینی ریخته و یک فنجان آب جوش به آن اضافه و اجازه دهید به مدت 5 دقیقه دم بکشد. برای گرفتن نتیجه بهتر از طعم دمنوش بابونه حتما از قوری چینی استفاده و با نبات میل نمایید.دم کرده این گیاه حاوی ترکیباتی است که موجب منظم کردن حرکات دودی روده و درمان اسهال و یبوست و سوء هاضمه می شود. در ادامه طرز تهیه چند دمنوش با بابونه را آموزش می دهیم.
دمنوش بابونه، عسل و لیمو :
برای تهیه دمنوش لیمو و بابونه کافیست مقداری بابونه خشک را در یک قوری چینی ریخته و اجازه دهید 3 دقیقه دم بکشد.سپس از صافی رد کرده و برای بهتر شدن طعم این دمنوش پرخاصیت از آب لیمو تازه یا برش لیمو تازه و عسل استفاده و میل نمایید.
دمنوش بهارنارنج و بابونه :
برای تهیه این دمنوش 1 قاشق چایخوری+ 1 قاشق چایخوری+ 1 قاشق چایخوری عرق بهار نارنج را در یک قوری ریخته و روی این ترکیب آب جوش ریخته و روی کتری در حال جوش گذاشته و اجازه دهید به مدت 7 دقیقه دم بکشد، سپس از صافی رد کرده و با نبات میل نمایید.
دمنوش بابونه و دارچین :
برای تهیه دمنوش بابونه و دارچین 1 قاشق مرباخوری را همراه با دارچین در یک قوری چینی ریخته و روی حرارت غیر مستقیم به مدت 10 دقیقه دم بکشد،سپس از صافی رد کرده و با عسل یا نبات میل نمایید.در این دمنوش نسبت بابونه به دارچین 70 به 30 می باشد. یعنی نسبت بابونه بیشتر از دارچین باشد،از آنجا که طبع بابونه و دارچین هر دو گرم می باشد ،مصرف آن برای افرد گرم مزاج توصیه نمی شود. دقت داشته باشید در مصرف این دمنوش زیاده روی نکنید،چون موجب ناراحتی معده و اسهال می شود. زنان باردار حتما برای مصرف این دمنوش با پزشک مشورت کنید.
مضرات بابونه :
ابتدایی ترین نکته که در مصرف هر غذا و دارویی توسط پزشکان توصیه می شود ،میزان استفاده هر چیزی به اندازه است. همانطور که می دانید سیستم دفاعی و بدن انسان ها به هم شبیه نیست و ممکن است عوارض مصرف دمنوش و چای بابونه در بعضی از افراد واکنش منفی و سریعی داشته باشد. هرچند این گیاه برای آرامش بسیار مفید است، ولی بعضی از افراد برای هر وعده به عنوان چای عادی استفاده می کنند، که امکان بروز مشکلاتی مانند؛ خواب آلودگی، تعریق شدید، ورم چشم ، زخم های دهانی و سردرد وجود دارد. میزان مصرف بدون ضرر بابونه به عنوان چای در دوزهای معمولی خوراکی 9 تا 15 گرم در روز، غرغره کردن 8 گرم بابونه در 1000 میلی لیتر آب است. در ادامه به بررسی عوارض مصرف بابونه می پردازیم، با ما همراه باشید.
فشارخون و بابونه :
از شایع ترین مشکلات در افراد فشارخون بالا می باشد، و در صورتی که کنترل نشود آسیب های خیلی جدی به قسمت های بدن مخصوصا کلیه ها و قلب وارد می کند.افرادی که داروهای کنترل فشار خون مصرف می کنند، بهتر است همزمان با مصرف دمنوش بابونه نباشد، این گیاه برای بیماران فشار خونی خواص زیادی از جمله پایین آوردن میزان کسترول را دارد، البته به شرطی که با داروهای فشار خون تداخل نداشته باشد. افرادی که فشارخون پایین نیز دارند در مصرف چای و دمنوش بابونه احتیاط کنند.
آلرژی و بابونه :
تعدادی از افراد هستند که به گل های داوودی، مینا، گل جعفری، ابروسیا حساسیت و آلرژی دارند،این افراد در مصرف بابونه باید احتیاط بیشتری کنند. مصرف بیش از حد بابونه در این افراد موجب درماتیت تماسی و شوک آنافیلاکتیک و تورم گلو و تنگی نفس و حتی در تماس با این گیاه امکان التهاب چشمی دچار شوند.
بابونه و بارداری :
در ترکیبات بابونه ماده ای به نام کومارین وجود دارد، این ماده در زنان باردار به عنوان یک محرک رحمی عمل کرده و احتمال خونریزی شدید و سقط جنین را تشدید می کند.طبق تحقیقات و تست های انجام شده سمی در بابونه مشاهده نشده، اما اگر برای اولین بار استفاده می کنید، حتما با پزشک مشورت نمایید.
تداخل بابونه با داروها :
مصرف بابونه همراه با داروهای سیکلوسپورین، بنزودیازپین و ضد انعقاد خون و مصرف آن همزمان با تمام داروهای رقیق کننده خون و الکل ممنوع است. زنان در دوران بارداری و شیردهی از مصرف این گیاه خودداری کنند. کلا در مصرف بابونه زیاده روی نکنید. و در صورت مصرف بیش از حد با علائمی مانند؛ زخم های دهانی، تعریق، تهوع و استفراغ، ورم چشم و سردرد روبرو می شوید. باز هم توصیه می کنم قبل از مصرف بابونه با پزشک مشورت نمایید.
آماده سازی زمین بابونه :
بعد از برداشت گیاهان قبل (تناوب کشت با بابونه ) زمین را برای کشت بابونه بستر زمین را آماده می کنند، شخم زدن در زمین هایی که بابونه کشت می شود، نیازی نیست مگر در مواقع خاص و ضروری، بعد از خرد کردن کلوخ ها و شکستن سله ها زمین را تسطیح و برای کاشت بذر آماده می کنند.
کاشت بابونه با بذر انجام می گیرد.بعد از آبیاری زمین چه در کشت بهاره یا پاییزه کاشت به صورت ردیفی انجام می شود.چون نور تاثیر زیادی در جوانه زنی بذرها دارد، بذرها را به صورت سطحی در زمین کشت می کنند. بعد از اتمام کاشت غلتک مناسبی زده می شود و از استفاده وسایلی که موجب برهم زدن نظم ردیف ها کاشته شده می شود، باید اجتناب کرد.مناسب ترین زمان برای کاشت پاییزه نیمه دوم شهریور و کشت بهاره نیمه دوم اسفندماه است. زمان کاشت تاثیر عمده در عملکرد گل بابونه دارد.فاصله ردیف ها در کشت پاییزه و بهاره 12 تا 15 سانتی متر در زمین اصلی می باشد.در هر هکتار زمین در سال اول کشت به 3 تا 5/4 کیلو گرم بذر با کیفیت و مرغوب نیاز و در سال دوم اگر بابونه به صورت یک کشت تکثیر شود، به مقدار کمتری بذر نیاز است.
مراقبت و نگهداری بابونه :
از آنجا که بابونه کمی خشک دوست است، آبیاری باید به صورت منظم باشد. نور کافی و مناسب ، مبارزه با علف های هرز که در ابتدای رشد گیاه، تاثیر زیادی در افزایش عملکرد گل دارد. از علف کش مالوران به میزان 3-4 کیلوگرم در هر هکتار به صورت محلول پاشی استفاده شود. اواسط فروردین مناسب ترین زمان برای استفاده از علف کش است.این علف کش برای گیاه بابونه مضر نیست و تا مرحله که گیاه دو تا سه برگ دارد می توان استفاده نمود. بعد از اولین برداشت گل، محلول های غذایی در تشکیل مجدد گل تاثیر زیادی دارد. هرچند بابونه به کم آبی کم و بیش مقاوم است، اما در زمان یکه هوا برای مدت طولانی خشک باشد و میزان بارندگی کافی نباشد آبیاری گیاهان باید انجام شود.
شرایط نگهداری و پرورش بابونه :
همانطور که گفته شد بابونه قادر به تحمل سرمای زمستان است، اما در کشت پاییزه برای گلدهی نیازی به گذراندن سرما ندارد.طوری که در کشت بهاره گیاه گل می دهد. جوانه های بذر بابونه در درجه 6- 7 درجه سانتی گراد ظاهر می شود.اما مطلوب ترین درجه برای رشد و نمودمای 19 -21 درجه سانتی گراد است.در صورتی که دمای بین 20-25 درجه سانتی گراد باشد، اسانس بیشتری ساخته و ذخیره می شود. گیاه بابونه در برابر سرما مقاوم است، اما اگر در زمان گلدهی با سرما مواجه شود بر عملکرد گل تاثیر سویی خواهد داشت. بذر بابونه برای رشد در طول روز به نور کافی احتیاج دارد.به طوری که این گیاه از مرحله غنچه تا تکمیل شدن گل ها به مقدار زیادی نور احتیاج دارد.در صورتی که بابونه در سایه کشت شود،میزان اسانس و کامازولن کمی خواهد داشت، طبق تحقیقات نور تاثیر زیادی در افزایش اسانس و کامازولن دارد.بابونه خشکی را به خوبی تحمل می کند، اما در مرحله کاشت و رویش بذر باید به میزان کافی و مناسب آبیاری شود.در مرحله پنجه زنی، آبیاری موجب افزایش قابل توجه عملکرد گل ها می شود. بابونه از جمله گیاهان شور پسند است و معروف به علف شور (هالوفیت ) است، در صورتی که در مناطق شور کشت شود در هر گرم ریشه 10 میلی گرم نمک ذخیره می کند.البته کشت بابونه در مناطق غیر شور موجب افزایش شو عملکرد گل در مقایسه با گیاهان کشت شده در مناطق شور است.بابونه در هر نوع خاکی قابل کشت می باشد، اما مناسب ترین خاک برای رشد بابونه خاک سبک شنی ترکیب شده با مقدار زیادی ترکیبات آهکی است. Ph مناسب خاک برای رشد بذر بابونه بین 8/4 تا 8 و خاک های قلیایی با ph 9-9/2 می باشد.
زمان گلدهی بابونه :
بسته به شرایط و اقلیم محل رویش زمان گلدهی بابونه متفاوت است.گیاهان کشت شده دیرتر از گیاهان خودرو به گل می نشینند، به گونه ای که گیاهان خودرو گل هایشان در اواخر فروردین و گیاهان کشت شده در اواسط اردیبهشت در مدت زمان 10 تا 16 روز ظاهر می شود.
جمع آوری گل بابونه :
برداشت گل بابونه در فصل برداشت کمی مشکل است. چون گل ها به صورت غیر همزمان ظاهر می شوند و بوته ها دائما پر از گل هستند و هر چند روز یکبار باید برداشت انجام شود و گرنه تمام گل ها از بین می روند. زمان چیدن گل تاثیر زیادی در اسانس گل ها دارد. اسانس گل ها در زمان ظهر بیشتر از زمان های دیگر است.(دقیقا بر عکس گل های محمدی ) در روز های ابری و سرد زمستان میزان اسانس و کامازولن کاسته شده و مناسب برداشت گل نیست.بعد از برداشت گل ها را باید سریعا خشک و تاخیر در خشک کردن گل ها موجب تغییر رنگ و کاهش کمیت و کیفیت اسانس می شود.
انواع روش های خشک کردن بابونه :
بابونه مانند دیگر سبزیجات فق در نور آفتاب و پنکه قابل خشک کردن نیست و از روش هایی مانند خشک کردن با انرژی میکروویو، هوای داغ،خشک کردن انجمادی انجام می شود. فرآیند خشک کردن بابونه در سه مرحله انجام می شود:
در زمان برداشت محصول باید دقت داشته باشید تا گل های بابونه عاری از گرد و غبار و حشرات کوچک باشد، سپس گل ها را به صورت مساوی و یک لایه روی کاغذ تمیز یا روی صفحه پخش کرده و اجازه دهید شکوفه ها در یک هوای خنک و بدون رطوبت با تهویه مناسب و دور از نور خورشید خشک شوند.مدت زمان خشک شدن گل های بابونه بسته به میزان رطوبت منظقه متفاوت است و بین 3 تا 4 هفته طول می کشد.بهترین روش برای خشک کردن بابونه استفاده از دستگاه خشک کن است، چون دمای دستگاه و جریان هوا ثابت و بابونه سریع تر خشک و دارای کیفیت بالایی می باشد.