از گذشته تا به امروز شنیده ایم که اگر زنان باردار کندر بخورند نوزادشان باهوش می شود و مصرف بیش از حد آن باعث میشود که فرد مشکل روانی پیدا کند، اما آیا تا به حال دقت کرده اید که کند چه خواصی دارد؟ آیا واقعا موجب افزایش هوش و حافظه می شود.
کندر چیست ؟
کندر نوعی درختچه خاردار از راسته افراسانان و تیره بورسراسه شامل 600 گونه می باشد. در سراسر کره زمین به گونه ای پراکنده شده که بیشتر در مناطق گرم یافت می شود. کندر بومی آفریقا (سومالی ) و عربستان صعودی، مالزی، یمن و عمان و در عربی به صمغ معمنوی معروف است. گیاه در مناطق گرم ایران می روید و دارای دارای برگ های ساده و گل های نر و ماده به رنگ سفید تا زرد و میوه آن سفت و حاوی دانه های بدون آلبومن با بویی خاص با ارتفاع 2 تا 8 متر می باشد. از مشخصات اصلی این گیاه وجود مجاری ترشحی در نقاط مختلف این گیاه که نوعی صمغ ترشح می کند، که دارای خواص درمانی فراوانی می باشد.
کندر در بیشتر نقاط جهان در مناطق گرم و خشک می روید، اما بهترین نوع کندر معروف به کندر نرینه از یونان به آن سطاعونیس می گویند، دارای رنگی سفید و دیر شکن می باشد.کم ارزش ترین نوع کندر به نام قوقسفوش که در مغرب می روید و رنگش یاقوتی می باشد. طعم کندر تلخ ،گس و معطر از کندر برای کاهش مشکلات پوستی ناشی از پرتو درمانی سرطان،کولیت روده، صنعت تولید لوازم آرایشی، خوراکی، صابون، انواع نوشیدنی ها و در منازل شیره کندر را با اسپند می سوزانند. میوه کندر که دارای پوستی چرب و به کپسولی مانند به اندازه 1 سانتی متر می باشد مصرف خوراکی دارد و به صورت خام خورده می شود.در استان فارس این میوه را کوبیده و غذایی به نام آب بنه تهیه می کنند.میوه خام آن به بنه شک که با آن ترشی تهیه می شود و از دانه های رسیده آن بنه شور تهیه می شود که نوعی تنقلات محسوب می شود. کندر بعد از جوشیدن به آدامس تبدیل می شود که حالت ارتجاعی دارد، با این تفاوت که سقز بعد از قورت دادن هضم می شود. در ادامه به بررسی تفاوت کندر و سقز می پردازیم.
تفاوت کندر و سقز :
بین کندر و سقز شباهت زیادی وجود دارد تا حدی که تعداد زیاید از افراد تفاوتی بین سقز و کندر نمی دانند، اما باید بدانید که این دو گیاه از لحاظ خاصیت و ظاهر با یکدیگر تفاوت های زیادی دارند از جمله ؛
نوع درخت :
سقز از درختی به نام بنه یا پسته وحشی در کردستان به دست می آید، اما کندر از درخت کندر هندی که در مناطق گرم و استوایی مانند کرمان .دومین تفاوت کندر و سقز در نوع شیره آنهاست، کندر در ابتدا به حالت مایع از درخت ترشح می شود و بعد از مدتی به جامد تبدیل می شود، اما شیره سقز از ابتدا مایع مانند می باشد و در مدت زمان طولانی حالت مایع خود را از دست نمی دهد.به علت بافت سخت وطعم گس کندر از آن به صورت مستقیم نمی توان در صنعت آدامس استفاده کرد.در حالیکه سقز با همان حالت اولیه به عنوان یک آدامس طبیعی و سالم مورد استفاده قرار می گیرد.و سقز به عنوان یک آدامس کاملا طبیعی دارای طرفداران زیادی می باشد.رنگ کندر تقریبا نزدیک به نارنجی و سقز به رنگ زرد روشن و از لحاظ دارویی این دو گیاه سالم و کندر برای تقویت حافظه و سقز به عنوان تقویت کننده دهان، دندان و سیستم گوارش مورد استفاده قرار می گیرد.از کندر در تولید صابون های معطر و آرایشی استفاده فراوانی می شود.در باور عامه مردم کندر موجب تقویت حافظه می شود، معصومین ما در مورد خواص کندر احادیث فراوانی بیان شده، از جمله امام علی (علیه السلام ) فرموده اند؛ هر کس چهل شبانه روز کندر،سود کوهی و مصطکی بخورد حافظه اش چنان تقویت می شود که گویی ساحر شده است.
در ادامه به بررسی خواص کندر و کاربردهای پزشکی و دارویی آن میپردازیم با ما همراه باشید.
انواع کندر :
کلا کندر به دو دسته خوراکی و غیر خوراکی تقسیم می شود.
- کندر غیر خوراکی به کندر آتشی معروف است
و هر دو نوع کندر دارای خواص بی نظیری در طب سنتی و دارویی دارد.از کندر آتشی برای سوزاندن و بهره بردن از دود آن استفاده می شود. کندرها از نظر شکل، رنگ و ظاهر متفاوت هستند و از بین تمام کندرها نوع گرد و سرخ رنگ آن که معروف به کندر ذکر و کندر سفید و سست به کندر انثی معروف می باشد.ارزان ترین نوع کندر، قهوه ای رنگ متمایل به زرد و بهترین نوع آن نبه رنگ نقره ای روشن می باشد.زمانی که کندر تازه را در کیسه ریخته و حرکت دهند به پوسته های جدا شده از کندر قشار کندر و هر چه به غیر از پوسته باقی بماند دقاق کندر می گویند.در طب سنتی آمده که تا 20 سال خواص کندر باقی میماند. بهترین نوع کندر نرم و دارای ظاهری شفاف و سفید رنگ وبه راحتی شکسته نمی شود. هر چه کندر در زمان سوختن دود کمتری داشته باشد مرغوب تر است. کندر های غیر خالص را با صمغ عربی و صمغ صنوبر ترکیب میکنند تا به خوبی شعله ور شود.
آشنایای با خواص کندر:
بر اساس تحقیقات انجام شده کندر دارای خواص زیادی برای سلامتی بدن دارد. از جمله؛
آرتروز و کندر :
طبق تحقیقات انجام شده عصاره کندر در بیماران مبتلا به آرتروز موجب کاهش 65% درد شده و توانایی حرکت را در این بیماران افزایش می دهد. از بوسیک اسید موجود در کندر برای ساخت داروهای ضد التهاب استفاده می شود.ایندومتاسین یکی از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی است که از ترکیبات کندر به وجود می آید.
کولیت روده با کندر :
در بعضی از افراد مصرف کندر موجب بهوبد علائم کولیت زخمی می شود. کندر در بعضی از افراد مبتلا به زخم کولیت به اندازه داروی سولفاسالازین (ضد التهاب گوارشی ) عمل کرده و کولیت زخمی را در بین 70 تا 80% افراد بهبود می بخشد.
کاهش حملات آسم :
علائم حاد تنفسی و مشکلات آسم از جمله مشکلاتی مجاری تنفسی م یباشد که در هر رده سنی افراد با آن درگیر هستند، عصاره کندر در بهبود تنفس و کاهش حملات آسم تاثیر زیادی دارد و موجب روان تر شدن تنفس می شود.
تومور مغزی و کندر :
تومور مغزی از جمله مشکلات مغز و اعصاب و از بیماری های نهفته می باشد و ممکن است فرد سال ها مبتلا به تومور باشد و از وجود آن اطلاعی نداشته باشد، طبق تحقیقات انجام شده مصرف روزانه 4200 میلی گرم کندر اندازه تومورها و رشد آن را تا حد زیادی کاهش می دهد.
سردرد های خوشه ای و کندر :
سردردهای خوشه ای از جمله سردردهای سینوزیتی می باشد که معمولا به صورت خوشه ای قسمتی از سر و یا چشم را درگیر می کند. مصرف عصاره کندر موجب کاهش سردردهای خوشه ای تا حد زیادی می شود.حتی افراد می توانند برای درمان سردرد کندر را سوزانده و از دود آن استفاده کنند.
سندروم روده تحریک پذیر و کندر :
افرادی که به سندروم روده تحریک پذیر مبتلا هستند، با مصرف روزانه 1200 میلی گرم کندر به مدت 6 هفته علائم این بیماری را کاهش دهند، جالب است بدانید مصرف جوشانده کندر به صورت آدامس تاثیر عالی بر التهاب روده دارد.
بیماری کرون و کندر :
یکی از بیماری های مزمن و خطرناک که موجب التهاب دستگاه گوارش می شود، بیماری کرون است.بیمار یکرون دردناک و گاهس اوقات تهدید کننده زندگی افراد می باشد و بر قسمت های مختلفی از روده از دهان تا مقعد تاثیر می گذارد. تحقیقات نشان می دهد مصرف عصاره کندر موجب کاهش علائم بیماری کرون می شود.
دیابت و کندر :
در دنیای امروز به علت کم تحرکی و مصرف شیرینی های مصنوعی افراد زیادی به دیابت مبتلا شده اند،دیابت در انواع و درجات مختلفی افراد را درگیر می کند.اما محققان اعلا کرده اند افراد مبتلا به دیابت نوع 2 اگر در وعده غذایی خود روزانه 800 میلی گرم کندر مصرف کنند به میزان 10 واحد سطح قند خون و کلسترول خونشان کاهش پیدا می کند.
تقویت حافظه :
از قدیم الایام تا کنون از کندر به عنوان گیاهی برای تقویت حافظه استفاده می شده و عامه مردم عقیده دارند که ترکیب برگ سنا و کندر موجب بهبود حافظه و تقویت آن و در زنان باردار از 2 ماهگی جنین روزانه 2 حبه و به مدت 20 روز موجب تقویت حافظه جنین می شود. کندر رد تقویت هوش و مغز بسیار موثر و از بیماری های مغزی مانند، آلزایمر، فراموشی کوتاه مدت و پارکینسون جلوگیری می کند و موجب افزایش سلامت مغز می شود.
تقویت قلب با کندر :
کندر بهترین گیاه دارویی مفید برای قلب می باشد.کندر سطح تری گلیسیرید و کلسترول خون را کاهش و آن را کنترل می کند و از قلب در برابر مشکلات ناشی از کلسترول بالا و تصلب شرایین محافظت می کند.
درمان مشکلات نایژه با کندر :
خاصیت ضد باکتری و ضد التهابی کندر موجب کاهش التهاب، گرفتگی و عفونت نایژه می شود. کندر باعث افزایش جریان خون در نایژه شده و درد ناشی از آن را کاهش می دهد.خاصیت کندر بسیار شبیه به آسپرین می باشد و موجب کاهش تب و درد می شود.
تقویت لثه با کندر :
کندر دارای طبع گرم و خشکی می باشد و مصرف آن همراه با مصطکی (شیره زرد رنگ ) موجب تقویت لثه و برای جلوگیری از طعم تلخ کندر آن را آسیاب و با عسل ترکیب و به اندازه یک حبه قند میل نمایید.
کندر و رفع مشکلات رحم :
مصرف خوراکی کندر موجب درمان و بهبود مشکلات زنان مانند به تعویق افتادن یائسگی،جلوگیری از ایجاد تومور و کاهش سرطان رحم می شود. طبق تحقیقات انجام شده مصرف کندر به صورت خوراکی در زنان و مردان احتمال بارداری را افزایش داد و موجب تقویت میل جنسی می شود.روغن کندر موجب تنظیم استروژن در بدن شده و باعث بهبود سندرم پیش از قاعدگی و از مشکلات شایع زنان در زمان قبل از قاعدگی مانند؛بدخلقی، سردرد،بدن درد و استرس جلوگیری می کند.
رفع مشکلات پوست و مو با روغن کندر :
همانطور که می دانید کندر ارزشی برابر طلا دارد و مصریان، یونانیان، رومیان و ایرانیان باستان از خواص این طلای بی نظیر آگاه بوده و از کندر به صورت های مختلفی مانند رایحه درمانی، آروماتراپی و ... استفاده می شود،برای تهیه روغن کندر،کافیست 5 واحد روغن کنجد و 1 واحد کندر آسیاب شده را ترکیب و در شیشه ریخته حدود یک ساعت در قابلمه پر از آب جوش و در حال جوشیدن گذاشته تا کندر به خوبی در روغن کنجد حل شود. این روغن برای پوست و مو خواص زیادی دارد که عبارتند از؛
خواص روغن کندر برای مو :
با استفاده از روغن کندر و مقداری صمغ درخت مر موهایی براق و سالم خواهید داشت، این ماده به عنوان یک ژل حالت دهنده مو عمل می کند، موجب تقویت ریشه مو شده و از ریزش مو جلوگیری می کند. استفاده مداوم از روغن کندر موجب درمان شوره سر و در صورتی که روغن کندر با روغن بادام ترکیب شود،موجب درمان خشکی کف پوست سر می شود.
خواص روغن کندر برای پوست :
خاصیت آنتی اکسیدانی موجود در روغن کندر موجب حفظ خاصیت کشسانی پوست شده و از ایجاد چین و چروک جلوگیری و موجب رفع لکه های پوستی شده و موجب جوانسازی و ساخت کلاژن در پوست می شود. روغن کندر برای درمان سریع زخم ها به صورت موضعی کاربرد دارد و موجب افزایش گردش خون در سطح پوست می شود، این موضوع روند پیری در پوست را کاهش داده و زبری پوست ناشی از آسیب های آفتاب سوختگی را درمان می کند.استفاده مدام از روغن کندر موجب نرمی پوست می شود. برای جای ترک ها و جوش های ناشی از چاقی، بارداری و جراحی و درمان زگیل استفاده از روغن کندر بهترین گزینه برای داشتن پوستی صاف و بدون ترک می باشد. از روغن کندر برای تقویت ناخن های شکننده و ترک آن استفاده می شود. روغن کندر موجب درمان دردهای شکمی و ناراحتی معده شده و به هضم غذا کمک زیادی می کند.بهترین مسکن برای درد معده و گازهای روده را کم کرده و برای جای جوش های آکنه و آبله بهترین درمان است. از روغن کندر برای بهبود سردرد، دردهای قاعدگی، جلوگیری از سرطان رحم، تپش قلب و افزایش مقاومت ماهیچه ها در برابر سرماخوردگی استفاده می شود.برای درمان مشکلات بینایی کافیست چند قطره روغن کندر را در کف دست مالیده و به مدت 5 دقیقه دست ها را روی چشم قرار دهید، بیشتر مشکلات بینایی حل می شود.
خواص روغن کندر برای سلامتی :
کندر و روغن جادوی آن برای درمان کاهش بیشتر دردها مانند؛تسکین درد، التهاب، استرس و اضطراب،کاهش دردهای عضلانی،کاهش خارش، تسکین کمر دردهای شدید،تقویت سیستم ایمنی بدن،کاهش مشکلات بینایی و افزایش تمرکز، درمان آرتریت روماتوئید،جلوگیری از پوکی استخوان،درمان بوی بد دهان،درمان مجاری ادرار،تقویت عملکرد مغز و به عنوان ضدعفونی کننده برای زخم ها و بریدگی ها تجویز می شود.
خاصیت گندزدایی و ضدعفونی کندر :
روغن کندر دارای خاصیت ضد عفونی،ضد میکروبی و گند زدایی دارد. و برای جلوگیری از زخم های کزاز و عفونت های داخلی بسیار موثر است.
مصرف کندر در زنان باردار و نوزادان :
از گذشته تا به امروز مصرف کندر در زنان باردار از ماه دوم بارداری به مدت 20 روز توصیه شده اهمیت مصرف کندر در زنان باردار به اندازه ای است که معصومین در مورد مصرف این گیاه احادیثی فرموده اند، حضرت مریم (ع) از کندر کمک جسته و پیامبر اکرم (ص ) فرموده اند هیچ دودی زدتر به آسمان نمی رود مگر اینکه شیطان را براند و برای دفع مرض و بلا از آن کمک می جستند.اما رضا(ع) در مورد مصرف کندر در زنان باردار فرموده اند؛ به زنان باردارکندر بخورانید که اگر فرزندش پسر باشد با قلبی پاک ،دانا و شجاع متولد می شود و اگر دختر باشد زیبا و خوش اخلاق و نزد شوهرش سعادتمند و خوشبخت می گردد. و جویدن کندر دندان ها را محکم و بلغم را دفع و بوی بد دهان را از بین می برد.مصرف کندر در مدت ذکر شده باید به اندازه یک عدس باشد و مصرف بیش از حد کندر موجب لب شکری و پیش فعالی فرزند می شود. مصرف کندر در زمان شیر دهی موجب تلخ شدن شیر مادر شده و نوزاد از خوردن شیر مادر امتناع می کند.
کندر و لاغری :
کندر دارای خواص بی شماری می باشد و با توجه به فواید آن می توانید آن را در رژیم غذایی خود قرار دهید،افرادی که دچار استپ وزنی شده و یا قصد کاهش وزن دارند،کافیست در رژیم غذایی خود کندر قرار داده و روزانه به صورت ناشتا کندر مصرف نمایند با کمی تحرک می توانند به وزن ایده آل خود برسند.کندر موجب تعادل هورمون ها به ویژه هورمون تیروئید شده و به پاکسازی و سم زدایی بدن کمک کرده و موجب افزایش چربی سوزی و کاهش وزن و لاغری می شود.
آب کندر چیست ؟
یکی از روش های رایج مصرف کندر این است که آن را از شب قبل در آب خیس کرده و صبح به صورت ناشتا مصرف شود. و یا اینکه مقداری از کندر را پودر کردهو داخل یک لیوان آب حل کرده و میل نمایید،آب کندر موجب کنترل دیابت و کاهش فشار خون و از پیشرفت سلول های سرطانی جلوگیری می کند.در طب سنتی چینی برای درمان سرطان از آب کندر استفاده می کردند، محققان با آزمایشاتی که روی آب کندر انجام داده اند، به این نتیجه رسیده اند که اسید بوسولیک موجود در آب کندراز پیشرفت و رشد سلول های سرطانی جلوگیری کرده و برای درمان سرطان های پروستات،پوست، پانکراس و روده بهترین داروی گیاهی می باشد.آب کندر حاوی آنتی اکسیدان می باشد و موجب تقویت سیستم گوارشی شده و آب کندر تلخ بهترین تقویت کننده برای معده می باشد.توصیه می شود آب کندر را صبح ها به صورت ناشتا همراه با کمی عسل میل نمایید تا اسید معده زیاد نشود.
آب کندر و کرونا :
همانطور که می دانید آب کندر دارای طبع گرمی می باشد و مصرف نوشیدنی هایی که طبع گرم دارند موجب کاهش درد قفسه سینه و تنگی نفس می شود.زمانی که در خود علائم کرونا و آنفولانزا مشاهده کردید بعد از مراجعه به پزشک و مصرف داروهای شیمایی با توصیه پزشک 1 قاشق غذاخوری کندر را در 1 لیوان آب جوش ریخته و با عسل شیرین کرده و روزی 2 بار میل نمایید.این محلول برای برونشیت و آسم و جلوگیری تولید لکوترین در ریه بسیار مفید می باشد. و از ایجاد حملات آسمی جلوگیری می کند.
خواص آب کندر برای پوست :
برای بهبود و سلامت پوست استفاده از آب کندر بسیار مفید می باشد. آب کندر را اگر روی زخم و زگیل بمالید، زخم ها به سرعت خوب می شود و نوشیدن آب کندر در روز موجب کاهش جوش و لک های صورت شده و پوستی شفاف و شاداب خواهید داشت.برای کاهش درد و سوزش ناشی از نیش حشرات می توانید آب کندر را به محل گزش بمالید.آب کندر بهترین لایه بردار برای سطح پوست و حذف سلول های مرده می باشد.
آب کندر و مشکلات عصبی :
از دیگر خواص اب کندر می توان به کاهش علائم افسردگی، اضطراب و استرس اشاره کرد، در صورتیکه آب کندر به میزان و دوز مناسب و مداوم مصرف شود خطر ابتلاء به بیماری آلزایمر و فراموشی را کاهش می دهد.لازم به ذکر است مصرف کندر راه درمان بیماری های عصبی و مشکلات حافظه نیست و صرفا جنبه پیشگیری دارد.
طبع کندر چیست ؟
در طب سنتی کندر دارای طبعی گرم و خشک می باشد، و افرادی که دچار غلبه مزاج و خشکی هستند باید آن را با موادی که طبع سرد و تر دارند به عنوان مصلح استفاده و اعتدال را رعایت کنند تا دچار عوارض ناشی از گرمی بدن نشوند.
تشخیص کندر مرغوب :
همانطور که می دانید کندر دارای خواص زیادی برای سلامت بدن می باشد . برای استخراج صمغ از درخت ضربه ای به درخت وارد می کنند تا صمغ ان خارج شود. از این روش معمولا 2 الی 3 مرتبه در سال استفاده می شود. آخرین چکیده های خارج شده از درخت خوشبو تر و خوش طعم تر می باشد.برای تشخیص کیفیت کندر باید دقت کنید که هرچه صمغ شفاف تر باشد کندر مرغوب و با کیفیت تر است.بهترین صمغ در کشورهای عمان، یمن و سومالی تولید می شود.
تاثیر استنشاق کندر :
از کندر به روش های مختلفی استفاده می شود، یکی از این روش ها استفاده از کندر در کنار اسپند و به صورت دود می باشد.دود کردن صمغ تاثیرات مفیدی دارد که می توان به نشاط آور،افزایش تمرکز و خلاقیت،درمان سینوزیت،دفع عفونت های رحم، مسکن انواع دردها،تنفس راحت، رفع انسداد بینی و رفع استرس و اضطراب اشاره کرد. البته استنشاق دود کندر به مدت طولانی و همیشگی دارای عوارض زیادی مانند؛ ابتلاء به انواع سرطان های مربوط به دستگاه تنفسی، چشایی، سرطان زبان،ایجاد حالت تهوع، تهدید سلامت کبد، خارش پوست، التهابات پوستی،ایجاد مشکلات تنفسی و کهیر اشاره کرد.
طرز تهیه دمنوش کندر و خواص آن :
از دیگر روش های استفاده از کندر و بهره بردن از خواص آن مصرف کندر به صورت دمنوش می باشد. در ادامه شما را با طرز تهیه دمنوش کندر آشنا می کنیم تا بتوانید با استفاده از این ماده جادویی بیماران کرونایی و بیمار را درمان کنید و سلامتی را به آنها هدیه دهید، ناگفته نماند دمنوش کندر برای التهاب گلو بسیار مفید و موثر است. اما طرز تهیه دمنوش کندر؛
در 1 لیوان آب جوش ریخته و 1 قاشق چایخوری کندر را درون آن ریخته و به خوبی هم بزنید تا همه کندرها به خوبی در آب حل شود، درب لیوان را گذاشته و اجازه دهید تا 15 دقیقه این دمنوش دم بکشد بعد از گذشت این مدت رنگ دمنوش کرم رنگ خواهد شد و می توانید با نبات یا عسل شیرین کرده و میل نمایید و یا بدون اضافه کردن هیچ افزودنی و طعم دهنده ای میل نمایید، این موضوع کاملا بسته به ذائقه شما دارد.نکته مهمی که در مورد اضافه کردن عسل به دمنوش ها باید رعایت کنید این است که عسل را باید زمانی به دمنوش اضافه کنید که درجه حرارت آن زیر 40 درجه باشد، درغیر این صورت تمام خواص عسل از بین رفته و مواد سمی جایگزین آن می شود.
بهترین زمان برای مصرف دمنوش کندر :
بهترین زمان برای مصرف دمنوش کندر ابتدای صبح و آخر شب قبل زا خواب می باشد، اما بیماران کرونایی و آنفولانزا که درگیری ریه دارند، هر زمان که احساس تنگی نفس کردند می توانند از این دمنوش استفاد نمایند.توصیه می کنم این دمنوش را بدون هیچ شیرین کننده ای مصرف نمایید و افرادی که دارای مزاج سرد و خشک هستند در مصرف این دمنوش احتیاط کنند. برای رفع بوی بد دهان و بینی این ماده را با عسل و صمغ میل نمایید.برای دفع بلغم روزانه به صورت ناشتا 3 گرم از کندر را با آب نم زده و میل نمایید.برای ضد عفونی کردن محیط های کرونایی و آلوده می توانید کندر را با اسپند دود کنید.
تداخل دارویی با کندر :
همانطور که می دانید و بارها توصیه شده هرگز گیاهان دارویی را با داروهای شیمیایی به صورت همزمان مصرف نکنید، چون امکان ایجاد تداخل دارویی و عوارض شدید وجود دارد، مصرف کندر با داروهای شیمایی نیز از این قاعده مستثنی نیست و بیشترمتخصصان توصیه می کنند که کندر را همراه با داروهایی که در کبد تجزیه می شوند، به صورت همزمان مصرف نکنید، چون موجب ایجاد تداخل و افزایش عوارض دارو می شود، حتما قبل از مصرف داروها و کندر با پزشک مشورت کنید، اما داروهایی که بیشتر پزشکان اتفاق نظر دارند عبارتند از؛
سیکلوبنزاپرین (مسکن عضلانی)، دیازپام (از داروهای مسکن و خواب آور) ، زولوفت (از داروهای ضدافسردگی) ، ترامادول (از داروهای ضددرد) ،)، پاروکستین (از داروهای ضدافسردگی)، ایبوپروفن (داروی ضد التهاب)، کلوزاپین (از داروهای ضدروان پریشی)، پیروکسیکام (داروهای ضددرد) ، فلووکسامین (از داروهای ضد افسردگی)، ایبوپروفن، آسپرین،داروهای ضد انعقاد خون، ضد پلاکت خون، داروها مربوط به مفاصل،کاهش کلسترول، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی ، هالوپریدول (از داروهای ضد روان پریشی ) و داروهایی که موجب تضعیف دستگاه ایمنی بدن می شود.
چه افرادی باید در مصرف کندر احتیاط کنند ؟
زنان باردار و شیرده در مصرف کندر باید احتیاط کنند و بیشتر از میزان توصیه شده مصرف نکند،مصرف کندر در زنان شیرده موجب تغییر طعم شیر شده و نوزادان از مصرف شیر امتناع می کنند.بعد از زنان باردار و شیرده افرادی که مبتلا به بیماری های دستگاه خود ایمنی مانند؛ لوپوس،ام اس،روماتیسم مفصلی و افراد مبتلا به فشار خون بالا باید در مصرف کندر احتیاط کرده و قبل زا مصرف حتما با پزشک خود مشورت کنند.
عوارض مصرف بیش از حد کندر :
مصرف بیش از حد کندر در زنان باردار موجب سقط جنین و یا پیش فعالی می شود.و ممکن است موجب تحریک جریان خون در کبد و لگن شود. و عوارضی مانند؛ حالت تهوع،اسهال شدید،رفلاکس معده و بروز بثورات جلدی می شود.
کاشت و برداشت کندر :
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد خاستگاه اصلی رشد و پرورش کندر مناطق استوایی و گرم و خشک جهان و بیایان های مصرفعربستان صعودی که دارای نور و گرمای زیادی هستند مناسب برای رشد کندر می باشد.بیشترین روش برای تکثیر کندر استفاده از قلمه زدن و بذر می باشد، اما در روش بذر تکثیر کند و گیاه جوانه زنی ندارد. کندر معمولا در خاک های آهکی و سنگ ریزه دار رشد می کند. و به آب زیادی نیاز ندارد و به رطوبت صبحگاهی علاقه خاصی دارد.
نحوه جمع آوری و نگهداری کندر :
در فصل بهار که باران به خوبی باریده باشد موجب رشد ساقه های کندر شده و برای جمع آوری کندر ابتدا خاک پای بوته های بیشتر از سه سال را کنار زده و و روی سطح ساقه گیاه برش عرضی زده می شود. البته گیاه کندر بر اثر نیش حشرات به صورت طبیعی ترشح صمغ دارد، ولی با ایجاد برش سطح تراوش صمغ بیشتر می شود.با برش صمغ به صورت اشکی روی ساقه تراوش می کند.بعد از برش برای جلوگیری از آسیب به صمغ در اثر باران روی قسمت برش خورده سایه بان ایجاد کرده و بعد از یک هفته اقدام به برداشت صمغ از روی گیاه می کنند.همانطور که در این مطلب ذکر شد، خاصیت کندر تا 20 سال باقی می ماند.ابوعلی سینا در مورد ماندگاری کندر این چنین گفته یونیان به کندر رباط می گویند و کندر به رنگ یاقوت یا بادمجانی می باشد و هر چه از مدت زمان برداشت کندر بگذرد رنگش زرد ارغوانی می شود.توصیه می کنم کندر را از عطاری های معتبر خریدار یو در شیشه در بسته و در جای تاریک و دور از رطوبت نگهداری کنید.