اردیبهشت
فواید و خواص گیاه شنبلیله برای سلامتی

فواید و خواص گیاه شنبلیله برای سلامتی


زمان مطالعه : 4 دقیقه

عرقیات گیاهی و به طور ویژه عرقیات کاشان از دیرباز تا به امروز هم در مصارف خوارکی و هم دارویی کاربردهای فراوانی دارد. از گیاهان می توان به عنوان گیاهان دارویی نیز استفاده کرد، اما در این میان عرقیات سنتی جزء سالم ترین و بدون عارضه ترین روش ها در درمان بیماری هاست. در ادامه به معرفی یکی از سبزیجاتی که شاید بارها بر سر تلفظ آن خندیده اید و کل داشته اید، گیاه شنبلیله می پردازیم. این گیاه که در دسته سبزیجات قرار داد و به عنوان سبزی خوردن و یا مکمل در انواع سبزی قورمه، کوکو و اشکنه استفاده می شود و عطر و بویی خاصی به غذاهای خوش عطر ایرانی مخصوصا قورمه سبزی می دهد. به جرات میتوان گفت خوش عطر ترین غذای ایرانی قورمه سبزی است که با ترکیب چند سبزی مخصوصا شنبلیله عطرش تا سر هر کوچه ای می رود، در این مقاله قصد دارم خواص بی نظیر این گیاه را برایتان بگویم.

گیاه شنبلیله چیست ؟

شنبلیله یا شینبل گیاهی علفی چند ساله از تیره باقلاییان و راسته باقلا سانان با ارتفاع 10 تا 50سانتی متر با گل های فرد به رنگ روشن و میوه ای به رنگ زردکه توانایی همزیستی با باکتری های تثبیت کننده ازت را دارد و قادر به تولید قسمت زیادی از نیتروژن مورد نیاز خود می باشد. 
این گیاه بومی مناطق ایران بوده و در بیشتر نقاط ایران از جمله اصفهان، آذربایجان، فارس، خراسان،دامغان و سمنان می روید. در قدیم به شنبلیله گل راه رو می گفتند و علت آن رویشش در کنار راه ها و جاده ها بود. البته این گیاه هزاران سال است که در طب سنتی چین مورد استفاده قرار می گرفته و برای درمان بیماری های پوستی استفاده می شد و در ایران از تخم شنبلیله، برگ های آن، دمنوش و عرق آن استفاده های متعدد می شود. در طب سنتی طبع شنبلیله گرم و خشک و حاوی مس، منگنز، فسفر، آهن، غنی از انواع ویتامین ها،پروتئین ها، اسید نیکوتین، آنتی اکسیدان ها، استرول ها، چربی ها فیبرهای مغذی، ماتوزن، گالاکتوز و کربوهیدارت ها می باشد. مصلح شنبلیله اسفناج، کاسنی، خرفه، سکنجبین  و انیسون است. از قدیم الایم زکریای رازی برای کاهش قند خون این سبزی را تجویز می کرده است.

برای خرید عرق شنبلیله با کیفیت و ارگانیک هم اکنون می توانید از لینک روبرو استفاده نمائید.    خرید عرق شنبلیله 

خواص گیاه شنبلیله :

یکی از سبزیجات محبوب در سراسر جهان شنبلیله است که علاوه بر مصرف در صنایع غذایی، در درمان انواع بیماری ها استفاده میشود. در ادامه به بررسی خواص بی نظیر این سبزی خوش عطر می پردازیم باما همراه باشید.
افزایش شیر مادر :
عوامل متعددی بر ترشح شیر مادر تاثیر گذار هستند، مادرانی که شیر کافی برای تغذیه نوزاد ندارند با تجویز پزشک باید دارو مصرف کنند.اما یکی از مواد غذایی که می تواند موجب افزایش شیر مادر شود، شنبلیله است.البته قبل از اضافه کردن این گیاه پرخاصیت حتما با پزشک خود مشورت کنید.
سلامت کلیه ها :
مقادیر زیادی از فلاونوئیدهای پلی فنولی در دانه های شنبلیله وجود دارد و باعث بهبود عملکرد کلیه ها می شود.مصرف دانه شنبلیله از ایجاد غشاء در اطراف کلیه ها جلوگیری کرده و در نتیجه موجب سلامت بیشتر کلیه ها می شود. ناگفته نماند که در طب سنتی چینی از این گیاه برای درمان مشکلات کلیوی استفاده می شود.
تقویت حافظه :
از جمله گیاهان دارویی که برای سلامت مغز و عملکرد آن بسیار مفید و موجب تقویت حافظه و افزایش یادگیری می شود. شنبلیله علاوه بر تقویت حافظه خطر ابتلاء به بیماری های مرتبط با مغز مانند پارکینسون و آلزایمر را تا حد زیادی کاهش می دهد.

درمان آرتریت :
از جمله بیماری های خطرناک که موجب ورم و درد شدید مفاصل می شود، آرتریت است که موجب کاهش توان حرکتی در افراد مبتلا به آرتریت می شود.خواص ضد التهابی شنبلیله تا حد زیادی از دردهای مفصلی و ورم جلوگیری می کند.
تقویت مردان :
وجود مواد معدنی و آنتی اکسیدانی در شنبلیله باعث افزایش ترشح هورمون تستوسترون شده و مشکلاتی از قبیل؛ اختلالات نعوظ، کاهش میل جنسی، فتق و طاسی را درمان می کند و به همین علت برای درمان دردهای مفصلی و تقویت میل جنسی رد آقایان استفاده می شود.
 کاهش کلسترول :
شنبلیله سرشار از فلاونوئید نارینجنیین بوده و به افرادی که با چربی خون و کلسترول بالا دست و پنجه نرم می کنند، با مصرف شنبلیله کلسترول بد و سطح چربی خون کاهش می یابد.
جلوگیری از سرطان روده بزرگ :
وجود مواد سمی در روده ها و عدم پاکسازی طبیعی یکی از علت های اصلی ایجاد سلول های سرطانی می شود. شنبلیله سرشار از ساپونین بوده و به صورت طبیعی مواد سمی را از دیواره روده حذف و خطر ابتلاء به سرطان را کاهش می دهد.
افزایش سایز سینه :
وجود خواص استروژنی در شنبلیله موجب ایجاد تعادل هورمونی شده و در بانوان موجب افزایش سایز سینه و خوش فرم شدن آن می شود.

سلامت دستگاه گوارش :
وجود مقادیر زیادی از فیبر و مواد آنتی اکسیدانی قوی رد شنبلیله می تواند هضم غذا را آسان تر کرده و در درمان اختلالات گوارش، کاهش دردهای معده و دفع سموم از دستگاه گوارش عملکرد خوبی دارد.برای گرفتن نتیجه بهتر نوشیدن چای شنبلیله توصیه می شود.
کاهش دیابت :
در برگ های شنبلیله مقادیر زیادی از گالاکتومانان وجود دارد که باعث کاهش جذب گلوکز در خون شده و با مصرف این سبزی بی نظیر و پرخاصیت تولید انسولین در بدن افزایش یافته و گزینه مناسب برای افراد دیابتی است.
لاغری و کاهش وزن :
طبق تحقیقات و مطالعات انجام شده، دانه و سبزی شنبلیله حاوی مقادیر زیادی فیبر است و مصرف آن باعث کاهش اشتها شده و قرار دادن آن در رژیم غذایی و کاهش مصرف چربی ها مضر به لاغری و کاهش وزن کمک زیادی می کند.
کاهش دردهای قاعدگی :
خواص ضد التهابی و ضد درد موجود در برگ های شنبلیله موجب شده تا در طب سنتی از این سبزی پر خاصیت برای درمان کمر درد و دل درد دوران قاعدگی استفاده شود.
درمان آکنه و جوش صورت :
آنتی اکسیدان های موجود در شنبلیله به سم زدایی بدن و دستگاه گوارش کمک کرده و برای درمان جوش و آکنه صورت بسیار مفید است.
جوانسازی پوست صورت :
وجود مقادیر ویتامین ث طبیعی و روغن های گیاهی در دانه های شنبلیله موجب افزایش الاستیسیته پوست شده و ایجاد چین و چروک در پوست را به تعویق انداخته و برای جوانسازی پوست بسیار مفید است.

 تقویت و درمان مشکلات مو :
 دانه ها و برگ های شنبلیله سرشار از مواد مغذی بوده و این مواد با افزایش گردش خون در پوست سر موجب تقویت فولیکول های مو شده و باعث رشد مو و تقویت ساقه و ریشه مو  می شود. خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی برگ شنبلیله شوره سر را درمان می کند. برای جلوگیری و درمان ریزش مو پودر شنبلیله گزینه مناسبی است. پودر دانه شنبلیله حاوی مواد مغذی بالایی بوده و به تقویت فولیکول های مو کمک کرده و ریزش مو را درمان میکند.
ضد التهاب :
 گیاه شنبلیله دارای خواص ضد التهابی بوده و برای درمان انواع التهاب ها موجود در بدن مفید می باشد.برای درمان جوش، زخم دهان، سل، سرفه های مزمن، سرطان، بیماری های کلیوی، عفونت پوستی و برونشیت می توان از این گیاه کمک گرفت. ضمنا شنبلیله برای درمان التهاب های خارجی مانند زخم پا، نقرس، سیاتیک، شوره سر و اگزما بسیار مفید و کاربردی است.

عوارض شنبلیه و تداخل دارویی :

افرادی که معده ضعیفی دارند باید در مصرف این سبزی پرخاصیت احتیاط کنند چون مصرف بی رویه آن موجب بروز اسهال، سوء هاضمه، ایجاد گاز در شکم و نفخ معده می شود. همچنین مصرف بیش از حد مکمل های شنبلیله موجب بروز مشکلات عصبی، ناباروری، خطر سقط جنین در دوران بارداری می شود. مصرف شنبلیله همراه با داروهای کاهنده قند خون باعث افت شدید قند خون می شود. همچنین مصرف شنبلیله همزمان با داروهای وارفارین و داروهای ضد انعقادی،داروهای ضد انعقادی، مهار کننده آنزیم منو آمین اکسیداز، ترانیل سیپرومین و فنلزین تداخل دارویی ایجاد کرده و مشکلات عمده ای را ایجاد و باعث افزایش ضربان قلب، سردرد، درد قفسه سینه و... می شود.

1 دیدگاه برای این مقاله ثبت شده است

  • خیلی عالی بود گفته :

    11:19
    1401/10/18

    مدیر سایت گفته :

    سلام متشکر از توجه شما

    11:19
    1401/10/18

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پشتیبانی
آخرین بازدید لحظاتی پیش
سلام دوست عزیز
شما میتوانید برای برقراری ارتباط و گرفتن راهنمایی از کارشناسان خبره ما در تلگرام به ما پیام دهید